Десетки българи са били засегнати от опасния циклон "Медуза", който причини сериозни поражения в северните част на съседна Гърция.

Наводненията в страната бяха най-интензивни на полуострова Халкидики. В Ситония също беше обявено бедствено положение. По информация на официалните гръцки власти най-засегнати са областите на Никити, Мармара, Порто Куфо, Торони и Каламици.

Припомняме, циклонът засегна почти цяла Гърция. Обилните валежи принудиха много туристи да преустановят почивката си и да се приберат по домовете си.

Туристите напускат Гърция заради урагана
Обновена

Туристите напускат Гърция заради урагана

Няма информация за пострадали българи в бедствието

Хората, избрали да прекарат почивните си дни на къмпинг бяха най-засегнати. Туристите, отседнали в хотели, също започнаха да напускат страната.

И днес пожарните екипи в страната продължават да вадят автомобили, потънали в кал. Според местните медии щетите от пороя са огромни.

Десетки българи са се оказали в подобна ситуация. Водата е нанесла сериозни щети по тяхното имущество. Част от автомобилите на сънародниците ни са били залети от проливните дъждове, което налага колите да бъдат върнати в България с репатрак.

Вчера проливните дъждове парализираха и най-големия турски град Истанбул. По някои от улиците в града се стичат реки. За един час в Истанбул са се изсипали 50 л/кв. м дъжд, като предупреждението е за очаквани валежи до 100 л/кв. м. Бяха наводнени къщи, офиси, автомобили. Има наводнени и тунели на метрото, съобщават турските медии. 

 

Гърция бедства след поройни дъждове и наводнения

Гърция бедства след поройни дъждове и наводнения

Най-малко един загинал

Припомняме, и че български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката в засегнатите райони или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на генералното консулство в Солун. Наши сънародници, които са понесли материални щети и/или са загубили документи за самоличност вследствие на проливните дъждове, също могат да се обърнат за съдействие към генералното ни консулство на следните телефони:

  • 0030 2310 829 210 ;
  • 0030 2310 869 510 ;
  • 0030 2310 869 520 .