Властите в Турция разследват повече от 600 души във връзка с катастрофалното земетресение в Турция по-рано този месец. Това съобщи министърът на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от АП. 

184 от общо 612-те заподозрени на този етап са били задържани и са в очакване на процеса срещу тях. Сред задържаните са строителни предприемачи, собственици или управители на сгради, уточни той в коментар от координационен център в Диарбекир в Югоизточна Турция.

"Откриването на доказателства в сградите продължава като основа за криминално разследване", добави Боздаг.

Припомняме, че последствията от земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер на 6 февруари накараха турците да се усъмнят в структурната цялост на много от 173 000 сгради, които се срутиха или бяха сериозно повредени.

Близо 48 000 са смъртните случаи в Южна Турция и Северна Сирия по официални данни.

Над 44 218 са жертвите на земетресението в Турция

Над 44 218 са жертвите на земетресението в Турция

Нови данни за трагедията

Експерти твърдят, че много съборени конструкции са построени с по-лоши материали и методи и често не отговарят на правителствените стандарти. Опозиционните партии обвиниха администрацията на президента Реджеп Ердоган, че не е приложила строителните разпоредби.

Кметът на град в близост до епицентъра на земетресението е бил задържан като част от разследване на срутени сгради.

Твърди се, че Окес Кавак, който оглавява окръг Нурдаги в провинция Газиантеп и е член на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, не е осигурил извършването на строителни инспекции.

AFAD, турската агенция за управление на бедствия, каза, че 9470 вторични труса са ударили региона, засегнат от земетресението.

"Това ще продължи дълго време, очакваме тези вторични трусове да продължат най-малко две години", каза генералният мениджър на AFAD Орхан Татар на брифинг за медиите в Анкара. Той каза, че земетресението с магнитуд 5,3 по Рихтер, което удари Бор, град на около 245 километра западно от епицентъра на 6 февруари, се счита за независимо от предишни трусове.

Турция започна да строи жилища за 1.5 млн. души, останали без дом след земетресенията

Турция започна да строи жилища за 1.5 млн. души, останали без дом след земетресенията

Първоначалният план е да се построят 200 000 апартамента и 70 000 селски къщи