Противопожарните екипи се борят трети ден с подсилван от вятъра горски пожар, който обхвана участъци от борова гора близо до популярния курорт Мармарис в Югозападна Турция и прогони десетки хора от домовете им, предава Associated Press.

Повече от 2500 пожарникари, подпомогнати от самолети и хеликоптери, хвърлящи вода, бяха изпратени да се борят с огъня, който избухна във вторник в района на Бордубет, близо до Мармарис на брега на Егейско море. Огънят, раздухван от ветровете, се разпространява бързо.

Пожари бушуват на три места около Бордубет, но на четвърто място вече са поставени под контрол, според офиса на кмета на община Мугла, който включва Мармарис. Повече от 2800 хектара гори вероятно са били овъглени, заявиха оттам, позовавайки се на неофициални данни.

Властите са евакуирали близо 275 души от района като предпазна мярка, според община Мугла.

Общо 27 водни хеликоптера, 14 самолета и 2600 души персонал са ангажирани в усилията за овладяване на огъня, каза министърът на горите Вахит Кириши пред репортери късно в сряда.

Прокуратурата разследва какво е предзвикало пожара, включително възможността за умишлен палеж и непредпазливо боравене с огън.

Продължителните условия на суша в няколко средиземноморски страни, горещата вълна миналата седмица, която достигна Северна Германия и високите разходи за гориво за самолети, необходими за борба с горските пожари, засилиха опасенията в цяла Европа за предстоящото лято.

Миналото лято пожари, подхранвани от силни ветрове и парещи температури, обхванаха горите в средиземноморските и егейските региони на Турция, включително Мармарис. Горските пожари, които убиха най-малко осем души и безброй животни, бяха описани като най-лошите в историята на Турция.

Селата и курортите трябваше да бъдат евакуирани, като някои хора бягаха към плажовете, за да бъдат спасени по море. Горските пожари застрашиха и две електроцентрали, работещи с въглища.

Правителството на Ердоган беше подложено на критики за неадекватната си реакция и готовност за борба с мащабни горски пожари, включително липсата на модерни противопожарни самолети.

Продължава борбата с природните пожари в Испания

Продължава борбата с природните пожари в Испания

На Иберийския полуостров е рекордно горещо