Седем европейски страни, включително Нидерландия, Италия и Испания, забраниха на турски пътници да влизат в техните страни, докато вариантът на коронавируса "Омикрон" се разпространява. Това става ясно от насоките за пътуване на турската служба за гражданска авиация, информира "Ройтерс".

Ежедневният брой заразени с коронавируса в Турция достигна най-високото си ниво от април тази седмица, като нарасна до близо 37 000 души, но бройката все още е значително под числата, отчетени в части от Европа.

Властите в Турция разрешиха употребата на местната Covid ваксина

Властите в Турция разрешиха употребата на местната Covid ваксина

Тя ще може да се използва от следващия уикенд

В ръководството за COVID-19 пътуване на турската служба за гражданска авиация, последно актуализирано на 28 декември, се посочва, че Нидерландия, Италия, Испания, Люксембург, Хърватия, Исландия и Швейцария повече няма да приемат турски пътници. В него се допълва, че турските пътници ще трябва да покажат доказателство за ваксинация, когато влизат в Португалия или Швеция.

"Не може да се влиза от нашата страна", се отбелязва в списъка на турската гражданска авиация за седемте европейски страни, без да се уточнява.

Турската служба за гражданска авиация също така актуализира ограниченията за пътуване за Ирак и Иран, като уточни, че пътниците, пътуващи до двете страни, могат да бъдат подложени на 14-дневна карантина при влизане, докато други пътници ще се нуждаят от отрицателен PCR тест.

Засега не е ясно кога са въведени новите ограничения или колко дълго ще бъдат в сила.

Най-малко до 14 януари Нидерландия влиза в строг локдаун

Най-малко до 14 януари Нидерландия влиза в строг локдаун

Решението е на премиера Марк Рюте

Нидерландия обяви локдаун за Коледа заради COVID-19 по-рано този месец, който ще бъде преразгледан на 14 януари. Други страни регистрираха рекорден брой заразени с коронавируса през последните седмици, като работят за балансиране на ограниченията, като същевременно поддържат икономиките си.

Турция заяви, че за момента не обмисля нови ограничения, като вместо това призова гражданите да засилят личните мерки и да се ваксинират. Днес Анкара започна национална имунизация със своята местна ваксина срещу COVID-19 Turkovac.