Китай затвори 4-милионен град в опит да елиминира местен скок на заразени с коронавируса, като на жителите е било казано да не напускат домовете си освен при спешни случаи, предаде "Франс прес".

Ограниченията бяха въведени, след като Китай съобщи за 29 местно новозаразени, включително шест случая в Ланджоу, провинциалната столица на северозападната провинция Гансу.

Китай отново под блокади заради висока заболеваемост

Китай отново под блокади заради висока заболеваемост

Повече от 35 000 души ще трябва да останат по домовете си

Властите в Ланджоу разпоредиха, че "влизането и излизането на жителите" ще бъде строго контролирано и ограничено до жизненоважни доставки или медицинско лечение.

"Всички видове жилищни общности трябва да прилагат затворено управление", се заповядва в изявление на властите.

Последните правила идват в допълнение към строгите заповеди за оставане вкъщи, наложени на десетки хиляди в Северен Китай, като достъпът до туристически обекти вече е ограничен и жителите бяха посъветвани да не напускат града, освен ако не е необходимо.

Китай тества десетки хиляди кръвни проби от Ухан в търсене на произхода на COVID-19

Китай тества десетки хиляди кръвни проби от Ухан в търсене на произхода на COVID-19

Вниманието е насочено към ключовите месеци октомври и ноември 2019 г.

Последното огнище в Китай е свързано със заразния "Делта" вариант на коронавируса, като броят на заразените от последното разпространение надхвърля 100 души през последната седмица.

Здравните власти предупредиха, че може да се появят още заразени, след като тестовете се засилват през следващите дни за борба с огнището, което беше свързано с група местни туристи.