Китай се готви да тества десетки хиляди кръвни проби от град Ухан като част от разследването си за произхода на COVID-19, съобщава Си Ен Ен.

Този ход идва на фона на нарастващите призиви за прозрачност по отношение на появата на вируса.

Банката с близо 200 000 проби, включително тези от последните месеци на 2019 г., беше посочена през февруари тази година от изследователите на Световната здравна организация като възможен източник на ключова информация, която би могла да помогне да се определи кога и къде вирусът най-напред се е прехвърлил върху хората.

Китай отряза СЗО - да търси произхода на COVID-19 другаде

Китай отряза СЗО - да търси произхода на COVID-19 другаде

Планът за втори етап проучвания пренебрегвал здравия разум

Пробите се съхраняват в Кръвния център в Ухан. Очакванията са, че те ще обхванат 2019 г., като предоставят тъканни проби в реално време от голяма част от населението в китайския град, където се смята, че за първи път човек е бил заразен със SARS-CoV-2.

От центъра обясниха, че пробите от кръвни банки се съхраняват в продължение на две години, в случай че са необходими като доказателство при съдебни дела, свързани със съответното кръводаряване.

Този двугодишен период обаче скоро ще изтече тъкмо за ключовите месеци октомври и ноември на 2019 г., за които повечето експерти смятат, че са времето на първите случаи на COVID-19 при хората.

СЗО упорства - пак ще търси произхода на COVID-19 в Китай

СЗО упорства - пак ще търси произхода на COVID-19 в Китай

Международната организация отново призова китайските власти за прозрачност

Представител на китайската национална здравна комисия заяви, че в момента тече подготовката за извършването на тестовете. Той обаче потвърди, че тестването ще се случи, след като двугодишната граница бъде достигната.

През юли ръководителят на китайския екип, работещ по разследването на СЗО, обяви, че Китай ще тества пробите, а след като китайските експерти получат резултатите, ще ги предадат и на чуждестранни научни екипи.

Експертите са на мнение, че ако пробите са съхранявани правилно, биха могли да съдържат решаващи признаци за първите антитела, изградени от хора срещу вируса.

СЗО се съмнява, че COVID-19 е възникнал на пазара в Ухан

СЗО се съмнява, че COVID-19 е възникнал на пазара в Ухан

Нова версия за пандемията