Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус предлага да се проведе втори етап на проучванията за произхода на коронавируса, съобщава RT.

Обект на изследванията ще бъдат лаборатории и пазари в Ухан.

Гебрейсус отново призова китайските власти за прозрачност.

По негови думи работата по втория етап на проучването ще изисква "задълбочено изследване на хора, домашни животни и такива, отглеждани в плен, както и на околната среда". Той поиска да се извършат допълнителни проучвания на пазарите за животни в Ухан и околностите, където за първи път беше засечен вирусът.

Спроред шефа на СЗО приоритетно трябва да се изследват географските райони с най-ранни индикации за циркулация на COVID-19.

Той призова изследователският процес да не се политизира.

СЗО няма как да принуди Китай за информация за произхода на COVID

СЗО няма как да принуди Китай за информация за произхода на COVID

СЗО ще продължи с проучванията и очаква сътрудничество и подкрепа от всички държави членки

"Установяването на произхода на този вирус е научно занятие, което трябва да остане извън политиката. За да се случи това, очакваме Китай да подкрепи следващия етап от проучванията, като сподели всички данни при пълна прозрачност. Освен това очакваме всички държави да подкрепят научния процес, без да го политизират", заяви Гебрейсус.

Разкриването на произхода на COVID-19 е от съществено значение не само за да разберем как е започнала пандемията и да избегнем бъдещи огнища, но и защото го дължим на семействата на 4-те милиона души, загубили свои близки, и на милионите потърпевши, подчерта още той.

Шефът на СЗО посочи, че е било решено да се сформира постоянна международна научна група, която ще изучава произхода на нови патогени с епидемичен или пандемичен потенциал.

По-рано Гебрейсус съобщи, че Китай все още е предоставил на СЗО необработените данни за COVID-19, които организацията поиска още в началото на 2020 г. Според него това възпрепятства разследването за произхода на вируса.

Китай оценява работата на СЗО, но могат да проучат произхода на коронавируса и в други страни

Китай оценява работата на СЗО, но могат да проучат произхода на коронавируса и в други страни

Коментират, че още преди официалния доклад западните политици и медии повдигат опасения китайски натиск