Общата експертна комисия на Световната здравна организация (СЗО) и Китай, разследваща произхода на COVID-19 в Ухан, обяви, че не е установила източника на вируса и как се е прехвърлил от животни върху хора, информират АФП и "Гардиън".

Вероятно вирусът се е прехвърлил от животни, но до момента не е установен източникът, заяви на пресконференция Лианг Ваниан, ръководител на китайския екип.

СЗО: Китай съдейства по разследването на коронавируса

СЗО: Китай съдейства по разследването на коронавируса

В сряда стават ясни резултатите от доклада

Китайският експерт подчерта, че коронавирусът може да се е разпространявал и в други региони преди установяването му в китайския град Ухан в края на 2019 г.

Посочват се четири версии:

  • Директно предаване от животински източник
  • Предаване от животно, действало като посредник (най-вероятното)
  • Разпространение чрез замразени продукти
  • Може да е излязло от лаборатория

Специалистът от Националната здравна комисия на Китай каза още в края на близо едномесечното разследване на екипа на СЗО в Ухан, че не е имало голямо разпространение на вируса в града преди да избухне заразата в края на 2019 г.

Разследващият екип на СЗО обсъдил с китайците конспирациите за COVID-19

Разследващият екип на СЗО обсъдил с китайците конспирациите за COVID-19

Ембарек отбеляза, че разговорите за лабораторията са били полезни

Професор Лианг смята, че проучването трябва да се съсредоточи върху това как вирусът се е разпространявал сред животните преди да се прехвърли върху човека.

Вирус, способен да причини пандемия, трябва вече да се е адаптирал при контакт с човека, подчерта специалистът. Според професора откриването на вируса показва, че Sars-Cov-2 може да е със зоонозен произход, но животинският гостоприемник трябва да бъде установен.

Прилепите и панголините са потенциалните кандидати за разпространение, но коронавирус пробите, открити в тези видове, не са идентични с Sars-Cov-2.

СЗО се съмнява, че COVID-19 е възникнал на пазара в Ухан

СЗО се съмнява, че COVID-19 е възникнал на пазара в Ухан

Нова версия за пандемията

Според Лианг Ваниан проби от прилепи в пещери в Ухан и от други места до момента не са установили наличието на вируса, който причинява COVID-19.

Високата възприемчивост при норките и котките говори, че може да има други животни, които служат като резервоари, но разследването не е достатъчно, поясни той.

По думите му може да има случаи на коронавирус в други региони преди Ухан, за които не е било съобщено. Няма достатъчно доказателства, за да се потвърди, че се е разпространявал в Ухан преди декември 2019 г.

Експерт от СЗО: Мисията в Китай върви много добре

Експерт от СЗО: Мисията в Китай върви много добре

Китай е критикуван у дома и в чужбина, че е омаловажил заплахата

Петер Бен Ембарек, специалистът на СЗО по безопасност на храните и зоонозни заболявания, който е председател на разследващия екип, заяви от своя страна, че екипът не е открил в Ухан или на други места доказателства за големи епидемии, които могат да са свързани с коронавируса преди декември 2019 г.

Екипът е открил доказателства за по-широко разпространение отвъд огнището на пазара Huanan през декември 2019 г., каза той. По думите му разследването е помогнало за откриване на нова информация, но не променя картината драматично.

Разследващите от СЗО посетиха центъра за превенция на заболяванията в Ухан

Разследващите от СЗО посетиха центъра за превенция на заболяванията в Ухан

Миналия месец експертите пристигнаха в китайския град за издирване на доказателства

Ембарек отбеляза, че работата по установяване на произхода на коронавируса продължава да сочи към прилепите като природен резервоар, но е малко вероятно да са били в Ухан. Не е възможно да се посочи посредникът - животното гостоприемник - за коронавируса, продължи той.

Ембарек поясни, че фокусът на проучването е бил дали COVID-19 е имал "предистория" и дали се е разпространявал по-рано от декември 2019 г.

Разследващият екип на СЗО посети болница в Ухан

Разследващият екип на СЗО посети болница в Ухан

По-рано днес те се срещнаха с китайски учени

Според Ембарек най-вероятно пътят на COVID-19 e достигнал до хората от животни, които са действали като посредници.

Хипотезите, че коронавирусът може да се е разпространил чрез замразени продукти също са възможни, добави той.

Изключват вероятността вирусът да е излязъл от лаборатория и не изисква допълнително разследване като част от работата им по установяване на произхода на вируса.

Ембарек препоръчва анализ на нови материали, включително на кръвни проби, тъй като може да помогне за установяване на първите случаи в Китай.

Пътят на вируса от животното до пазара Huanan може да е много заплетен и може да е пресичал граници, добави експертът.

По време на пресконференцията бяха посочени четири версии: първата е свързана с предаване на инфекцията директно от животински източник на човека; втората версия е вирусът да се е предал от животно, което е действало като посредник и е потенциално близо до човека, позволило на вируса да се адаптира и да се разпространи сред хората; третата хипотеза е да се е разпространил чрез замразени продукти, а четвъртата версия - източникът на инфекцията може да е лаборатория.

Според специалистите най-вероятно е свързано с втората версия.

Малка е вероятността коронавирусът да е създаден изкуствено.

Експертите дадоха пресконференция след близо един месец разследване на произхода на коронавируса в Ухан, където бяха установени първите случаи през декември 2019 г. Екипът пристигна на 14 януари 2021 г. и след две седмици под карантина посети няколко ключови места, включително пазара за морска храна Huanan, където е установено първото огнище, както и Уханския институт по вирусология.