Експерти от Световната здравна организация (СЗО) проведоха "много открити" дискусии с китайски учени относно източника на пандемията от коронавируса, включително и конспиративните теории, че вирусът е излязъл от лаборатория. Това коментира в интервю за АФП ръководителят на екипа Петер Бен Ембарек.

Вчера Ембарек и воденият от него екип посетиха Уханския институт по вирусология. Разговорите са обхванали разпространяваните теории за произхода на коронавируса.

СЗО се съмнява, че COVID-19 е възникнал на пазара в Ухан

СЗО се съмнява, че COVID-19 е възникнал на пазара в Ухан

Нова версия за пандемията

Специалистът от Дания не посочи конкретни конспирации. Ембарек описа някои от тях като нерационални и подчерта, че разследващите няма да си губят времето в преследване на най-налудничавите твърдения.

"Дискусиите бяха много открити", каза специалистът от СЗО по време на телефонно интервю от Ухан.

Разследващият екип на СЗО се опитва да установи произхода на пандемията от коронавирус.

Екип на СЗО посети лаборатория в Ухан - основа на конспирациите за COVID-19

Екип на СЗО посети лаборатория в Ухан - основа на конспирациите за COVID-19

Експертите проверяват Уханския институт по вирусология

"Ние обсъдихме...много известни теории и така нататък, и какво е сторено, за да ги обясним", добави Ембарек, който е работил за СЗО в офиса на организацията в Пекин от 2009 до 2011 г.

Миналата седмица експертният екип излезе от 14-дневна карантина и оттогава посети няколко места в Ухан, които се свързват с появата на коронавируса.

Посещението на Уханския институт по вирусология в сряда бе едно от най-важните събития от дневния им ред заради конспиративните теории, че вирусът е излязъл именно от тази лаборатория.

Учените в лабораторията провеждат проучвания на някои от най-опасните заболявания в света, включително щамове на коронавирус от прилепи, подобни на COVID-19.

Експерт от СЗО: Мисията в Китай върви много добре

Експерт от СЗО: Мисията в Китай върви много добре

Китай е критикуван у дома и в чужбина, че е омаловажил заплахата

В началото на пандемията се появиха спекулации, че вирусът може инцидентно да е изкаран от лабораторията в Ухан, въпреки че към момента няма доказателства в подкрепа на тази теория.

Ембарек отбеляза, че разговорите за лабораторията са били полезни, за да се разбере позицията на служителите за конспирациите. Той отхвърли някои от теориите и изтъкна, че много от спекулациите са "отлични сценарии за добри филми и сериали през следващите години". Той също каза, че разследващите от СЗО "ще следваме науката и ще следваме фактите", когато си правят заключения.

Разследващите от СЗО посетиха центъра за превенция на заболяванията в Ухан

Разследващите от СЗО посетиха центъра за превенция на заболяванията в Ухан

Миналия месец експертите пристигнаха в китайския град за издирване на доказателства

"Ако започнем да следваме и да гоним духове тук, доникъде няма да стигнем", предупреди той.

Екипът посети лаборатория P4 към института - първата лаборатория в Азия с максимална сигурност, където се проучват патогени Клас 4 като ебола.

Но Ембарек коментира, че визитата в Ухан, която ще завърши следващата седмица, няма да доведе до окончателно заключение как вирусът се е прехвърли от животни върху хора.

Разследващият екип на СЗО посети болница в Ухан

Разследващият екип на СЗО посети болница в Ухан

По-рано днес те се срещнаха с китайски учени