Разследващият екип на Световната здравна организация (СЗО) посети лаборатория по вирусология в Ухан, за да потърси доказателства за произхода на пандемията от COVID-19, информира "Ройтерс".

Екипът, воден от вирусолога Петер Бен Ембарек, пристигна в строго охранявания Ухански институт по вирусология около 09,30 часа местно време.

Разследващите от СЗО посетиха центъра за превенция на заболяванията в Ухан

Разследващите от СЗО посетиха центъра за превенция на заболяванията в Ухан

Миналия месец експертите пристигнаха в китайския град за издирване на доказателства

Питър Дашак, член на екипа, който е председател на EcoHealth Alliance, коментира при пристигането си в института, че очаква много продуктивен ден, среща с ключови хора в института. Той добави, че ще зададе всички важни въпроси.

Институтът е в центъра на редица конспиративни теории, включително разпространявани от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и държавния му секретар Майк Помпео. Една от конспирациите е, че вирусът е излязъл от лабораторията в края на 2019 г.

Разследващият екип на СЗО посети болница в Ухан

Разследващият екип на СЗО посети болница в Ухан

По-рано днес те се срещнаха с китайски учени

Много учени отхвърлят хипотезите, но някои спекулират, че вирусът е извлечен от диви животни и с него са проведени експерименти в лабораторията, за да се тестват рисковете за човека. Според конспиративната теория в лабораторията са изгубили контрол и вирусът е изнесен от института от заразил се служител.

Някои учени призоваха Китай да разкрие подробности за всички коронавирус проби, проучвани в лабораторията, за да се установи кои са най-близки до вируса SARS-CoV-2.

Лекар от Ухан: Китайските власти ми попречиха да бия тревога за COVID-19

Лекар от Ухан: Китайските власти ми попречиха да бия тревога за COVID-19

Документалният филм ще бъде излъчен днес по Би Би Си 2

През миналия месец екип на СЗО пристигна в Ухан и оттогава посети болница, където са лекувани първите жертви, а също и пазар за диви животни, където се появиха първите случаи през декември 2019 г.