Лекар от болницата в Ухан, засегната най-тежко по време на епидемията от COVID-19, разкри, че той и колегите му са подозирали, че вирусът се разпространява лесно в началото на януари 2020 г. Това се случва седмици преди китайските власти да признаят, но са попречили да се алармира, пише "Гардиън".

САЩ разкриха данни, свързващи произхода на COVID-19 с институт в Ухан

САЩ разкриха данни, свързващи произхода на COVID-19 с институт в Ухан

Служители са заболели през есента...

Разкритията на лекаря, направени в нов документален филм на Би Би Си за 54-те дни между първия известен случай на коронавирус и наложената блокада в Ухан, са още едно от увеличаващите се доказателства за първоначалните опити на Пекин да прикрие избухналата вирусна епидемия и за отправяните от китайските власти заплахи здравните работници да си мълчат.

Централната болница в Ухан е само на няколко километра от пазара Huanan - епицентърът на коронавирус епидемията. Болницата бързо е била залята от пациенти след появата на първите случаи през декември 2019 г. Повече от 200 служители в болницата са се заразили с вируса и няколко починаха, включително доктор Ли Уънлян, който се опита да алармира за опасността. 

Китай с първа жертва от 8 месеца, СЗО пристигна в Ухан

Китай с първа жертва от 8 месеца, СЗО пристигна в Ухан

Делегацията ще бъде поставена под карантина за две седмици

Отделението по белодробни болести към болницата е било пълно към 10 януари. Докторът, чиято самоличност не се разкрива, е заявил пред британската телевизия: "Излезе извън контрол, ние започнахме да се паникьосваме".

Но болничната управа им забранила да говорят и не им позволила да носят маски, допълни лекарят.

"Всеки знаеше, че се предава от човек на човек, дори и глупакът знаеше. Тогава защо казаха, че няма нищо? Това ме обърка много и много ме ядоса", продължи той.

Почти 500 000 души в Ухан са се срещнали с COVID-19

Почти 500 000 души в Ухан са се срещнали с COVID-19

Това показва проучване на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията

Лекарят подчерта, че в рамките на няколко седмици е имало стотици и дори хиляди подозрителни случаи, но те не са имали възможности да ги потвърдят или да поставят диагноза в болницата. Дотогава официално са потвърдени само 41 случая.

Преди бе разкрито, че ръководството в Пекин е било наясно в продължение на най-малко шест дни, че най-вероятно става въпрос за пандемия, докато в същото време китайското общество е било уверявано, че има малък риск, преди в крайна сметка да предупреди, че се предава от човек на човек на 20 януари. Властите също са обвинявани, че са попречили да се публикуват резултатите от генетичния код в продължение на няколко дни.

Китай започна спешни ваксинации в Ухан

Китай започна спешни ваксинации в Ухан

Първи са хората от "ключови групи"

Американският вирусолог Иън Липкин коментира пред Би Би Си, че е телефонирал на директора на Китайския център за превенция и контрол на заболяванията около Нова година след появата на слухове, че вирусът е започнал да се разпространява. Липкин допълни, че директорът му е заявил, че са установили вируса, че не се разпространява лесно.

В същото време на 23 януари е наложена блокада в Ухан. Болницата в града е приемала по 2500 случая на ден.

Имаше някои пациенти, които не трябваше да умират. Нищо не можеше да направим, тогава медицинските ресурси се изчерпваха. Вярвам, че истинската история трябва да бъде запомнена. Трябва да се поучим, за да не се повтаря отново, призова китайският лекар.

Китай отхвърля обвиненията, че се е опитал да замаже положението.

Екип на СЗО заминава за Ухан, за да разследва произхода на COVID-19

Екип на СЗО заминава за Ухан, за да разследва произхода на COVID-19

Изследвателската мисия се очаква да продължи между 4 и 5 седмици

Според експерти Китай е нарушил международните здравни регулации като не е съобщил навреме за съществуването на вируса. Също така ситуацията наподобява на опитите за прикритие по време на ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) епидемията през 2003 г.

В документалния филм също се проучва отговорът на Световната здравна организация (СЗО), която продължи публично да поддържа уверенията на Китай, че няма доказателства вирусът да се предава от човек, дори и след като експерти са смятали точно обратното.

Изтекло в публичното пространство аудио от срещи на СЗО, с което са се сдобили от АП и е излъчено от Би Би Си, разкрива представители на здравната организация да обсъждат, че ситуацията е подобна като тази с ТОРС и да се опитват да получат нова информация от Китай, както и опасността да се "сочи с пръст", ако нещо се случи.

COVID-19 е тръгнал от САЩ, а не от Ухан?

COVID-19 е тръгнал от САЩ, а не от Ухан?

Това сочи проучване на американски учени

Документалният филм ще бъде излъчен днес по Би Би Си 2. Това е първата серия от две части. Вторият епизод се фокусира върху отговора на САЩ в борбата с пандемията.