Китайските здравни власти започнаха спешна ваксинация срещу COVID-19 в град Ухан, съобщи в понеделник Global Times, позовавайки се на експерт от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Пекин.

Хората от "ключовите групи" ще бъдат първите на опашката, които ще получат ваксина.

Досега азиатската страна е разработила три отделни коронавирус ваксини, като и трите понастоящем са в късни етапи и са одобрени за ограничена употреба в Китай и Обединените арабски емирства.

Миналата седмица стана чсно, че Китай планира да ваксинира 50 милиона души от високоприоритетна група срещу коронавируса преди началото на пиковия китайски новогодишен туристически сезон в началото на следващата година.

Пекин планира да разпространи 100 милиона дози от ваксините, направени от китайските фирми Sinopharm и Sinovac Biotech. Китай е предоставил статут на спешна употреба на две кандидат-ваксини от Sinopharm и една от Sinovac Biotech. Одобрена е от CanSino Biologics, но за военна употреба.

Китайските власти са помолени да завършат първите 50 милиона дози до 15 януари, а вторите до 5 февруари.

Коронавирусът, който се появи за пръв път в Китай в края на миналата година, бе до голяма степен поставен под контрол в страната, но имаше и редица вътрешни огнища.

Екип на СЗО заминава за Ухан, за да разследва произхода на COVID-19

Екип на СЗО заминава за Ухан, за да разследва произхода на COVID-19

Изследвателската мисия се очаква да продължи между 4 и 5 седмици