Почти 5% от хората в китайския град Ухан може да са били заразени с Covid-19, показва проучване на изследователи от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, цитирано от BBC.

Населението на Ухан се оценява на 11 милиона, което предполага, че почти 500 000 души са се срещали с вируса.

Ако е вярно, това е почти 10 пъти по-високо от официално регистрирания брой на Ухан от 50 354 случая. Безсимптомните случаи не се отчитат в официалния случай на Китай.

Изследването идва преди посещението на екип от международни учени в Ухан, за да се изследва произхода на вируса. Те ще посетят следващия месец, след месеци на преговори с Пекин, който не беше склонен да се съгласи на независимо разследване.

По-рано тази година Китай беше обвинен в липса на прозрачност по отношение на своите вирусни данни, като критиците поставят под съмнение степента, в която може да се вярва на техния брой.

Екип на СЗО заминава за Ухан, за да разследва произхода на COVID-19

Екип на СЗО заминава за Ухан, за да разследва произхода на COVID-19

Изследвателската мисия се очаква да продължи между 4 и 5 седмици

В проучването са взети проби от 34 000 души в Ухан, както и по-широката провинция Хубей, Пекин, Шанхай и четири други провинции.

Изследователите откриват степен на разпространение на антитела от 4,43% в Ухан и степен на разпространение на антитела от 0,44% в по-широката провинция Хубей.

В изявлението се добавя, че само двама души са имали положителни тестове за антитела сред 12 000 души, тествани извън Хубей.

Изследването е проведено един месец след като Китай "е съдържал първата вълна" на пандемията.

COVID-19 имал естествен произход

COVID-19 имал естествен произход

Това заявява шефът на руския Център за вирусни изследвания и биотехнологии Вектор Ринат

Той заключи, че броят на хората, заразени извън Ухан, е нисък, казвайки, че това предполага, че мерките, предприети в Ухан, са предотвратили разпространението на вируса в по-голям мащаб.

По-рано тази година вирусът беше проследен до така наречения "мокър пазар" в Ухан и се предполагаше, че именно тук той е направил скок от животни към хора.