Има всички условия новата коронавирусна инфекция COVID-19 да се разпространи на пазара за морски дарове в китайския град Ухан, Китай, но това не означава, че вирусът произхожда оттам.

Това съобщи РИА "Новости". Агенцията се позовава на думите на руския експерт в групата на СЗО, заместник-директорът по научната работа в Изследователския институт в Санкт Петербург "Пастьор" - Владимир Дедков.

Екип на СЗО посети лаборатория в Ухан - основа на конспирациите за COVID-19

Екип на СЗО посети лаборатория в Ухан - основа на конспирациите за COVID-19

Експертите проверяват Уханския институт по вирусология

Пазарът в Ухан, на който се продават зеленчуци, морски дарове и дори месо от диви животни, затвори на 1 януари 2020 г., когато до него доведе епидемиологичното разследване на огнището на неизвестна тогава болест. Първите болни хора са работили именно на този пазар. Въпреки това, учените все още не са стигнали до еднозначно заключение относно ролята, която той е изиграл за разпространението на вируса.

"Всичко е много пренаселено, пазарът е малък, всичко е тясно. Естествено, всичко е могло да се случи там. Всички условия за разпространение на каквато и да е инфекция са налице, когато не се спазват санитарните норми. Всички условия за разпространение на инфекцията са налице ", подчерта Владимир Дедков.

Разследващите от СЗО посетиха центъра за превенция на заболяванията в Ухан

Разследващите от СЗО посетиха центъра за превенция на заболяванията в Ухан

Миналия месец експертите пристигнаха в китайския град за издирване на доказателства

В момента Китай е домакин на международна група от експерти на СЗО, която разследва произхода на COVID-19. Специалистите пристигнаха в Ухан, Китай на 14 януари, след което бяха поставени в задължителна 14-дневна карантина, на 29 януари карантината приключи и експертите започнаха работа.