Д-р Питър Дасак, член на международен екип, ръководен от СЗО, заяви, че китайските власти са предоставили на експертите пълен достъп до всички заявени обекти и възможността да общуват с всички хора, с които е било необходимо да се срещнат, за да проучат произхода на коронавируса.

"Попитаха ни къде искаме да отидем. Предоставихме на домакина списък. Както можете да видите, посетихме всички ключови места", заяви Дасак, ръководител на неправителствената екологична организация EcoHealth Alliance, цитиран от АП.

Екипът е посетил и пазара на морски дарове в Ухан Хуанан, където за първи път е регистрирано огнището на коронавирус, както и болниците, които са лекували пациенти по време на първото огнище в края на 2019 г. - началото 2020 г.

Дасак отбеляза, че през следващите дни експертите на СЗО ще анализират получените данни и ще се консултират с китайски колеги. Предварителните констатации ще бъдат представени на брифинг в сряда, след което екипът ще напусне Китай. В същото време той подчерта, че вероятно ще са необходими години, за да се установи окончателно произхода на вируса.

Експертите на СЗО пристигнаха в Ухан, за да проучат произхода на новия коронавирус на 14 януари. След пристигането им бяха поставени в двуседмична карантина, по време на която проведоха консултации по видеоконференции с китайските си колеги. В петък експертът на СЗО Мария ван Керхове информира, че международен екип от специалисти, ръководен от СЗО, завършва работата си в Китай и ще подготви подробен доклад за резултатите от свършената работа. Тя подчерта, че докладът няма да даде отговори на всички въпроси, специалистите трябва да проведат допълнителни изследвания.

Екип на СЗО посети лаборатория в Ухан - основа на конспирациите за COVID-19

Екип на СЗО посети лаборатория в Ухан - основа на конспирациите за COVID-19

Експертите проверяват Уханския институт по вирусология

Според The ​​Wall Street Journal, EcoHealth си сътрудничи с Института по вирусология на Ухан от 2004 г., за да проучи предаването на коронавирус от прилепи на хора. През 2014 г. базираната в Ню Йорк организация получи безвъзмездна помощ от 3,4 милиона щатски долара от Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ и изразходва средствата за съвместни изследвания с китайски вирусолози. През 2019 г. EcoHealth получи безвъзмездна помощ от 3,7 милиона долара от същия източник за още пет години. Националните здравни институти на САЩ отмениха тази субсидия през април 2020 г. Според вестника през август 2020 г. Националният институт по здравеопазване на САЩ предлага да поднови финансирането на изследванията на EcoHealth в замяна на проба от новия тип коронавирус, който специалистите са използвали.