В доклад от 120 страници, публикуван от СЗО, свиканото от СЗО глобално проучване за произхода на COVID-19 разкрива първоначалните констатации от полевата мисия в Китай от 14 януари до 10 февруари, че е "много вероятно вирусът е преминал през междинен гостоприемник, но изтичането на лаборатория е "изключително малко вероятно", пише китайската медия "Глобал таймс". 

Докладът също така излага предложенията за следваща фаза на проучванията за проследяване на произхода на коронавируса, включително тестване на проби от дивата природа за свързана с коронавирус вирусна последователност и антитела в южните провинции на Китай и около Източна Азия, както и в Югоизточна Азия

Китайското външно министерство заяви, че оценява научния, усърден и професионален дух на експертния екип на СЗО-Китай и призовава за по-нататъшни изследвания в други страни за проследяване на произхода на вируса, тъй като това е глобална задача.

"Китай винаги е подкрепял глобални научни изследвания за източниците и предаването на вируса от учени от всички страни, участвал е във формулирането на резолюция на СЗО относно COVID-19 и е подкрепял сътрудничеството между държавите-членки на СЗО под ръководството на СЗО в изследванията на животинският източник на вируса".

" на въпроса за проследяването само сериозно ще попречи на глобалното сътрудничество за проследяване, ще подкопае глобалните антиепидемични усилия и ще доведе до повече загуби на живот. Това противоречи на желанието на международната общност да се обедини и да се бори с епидемията", се казва в изявление на министерството.

"Още преди официалното публикуване на пълния доклад западните политици и медии започнаха да повдигат опасения и въпроси относно това дали китайското правителство е оказвало натиск върху органа на ООН при написването на доклада и дали е липсвал пълен достъп до данни по време на Изследвания на експерти на СЗО в Ухан, които биха компрометирали тяхната безпристрастност при формирането на такова научно изявление".

"Китай два пъти е канил експерти на СЗО в Китай за провеждане на проучвания за проследяване. От 14 януари до 10 февруари китайски експерти се присъединиха към международни експерти от СЗО и 10 държави, за да сформират съвместен екип от експерти, които да проведат 28-дневно съвместно проучване в Ухан".

"Китайската страна е оказала необходимото съдействие за успешната работа на експертния екип във Ухан, което напълно показва демонстрацията на Китай, отворена, прозрачна и отговорна", се казва в изявлението на външното министерство.

СЗО публикува доклада за произхода - не е ясен източникът на COVID-19

СЗО публикува доклада за произхода - не е ясен източникът на COVID-19

Като най-вероятна версия се посочва вирусът да се е предал от животно, което е действало като посредник