В руския град Краснодар е убит заместник-началникът на градския мобилизационен отдел, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Бившият военноморски офицер е бил прострелян в гърба и гърдите от неидентифициран въоръжен мъж, докато е правил сутрешния си джогинг в парк близо до спортен център "Олимп", съобщи руският всекидневник "Комерсант".

Baza, руски канал в Telegram с тесни връзки с полицията, съобщи, че убиецът може да е проследил бяганията на Ржицки чрез профилът му в проложението Strava fitness, тъй като той редовно е следвал същия маршрут.

В изявление военното разузнаване на Украйна каза, че паркът е изоставен поради проливen дъжд, "така че няма свидетели, които да предоставят подробности или да идентифицират нападателя".

Неговият часовник и слушалки са намерени на мястото, което показва, че обирът не е мотивът, според руския информационен бюлетин Mash.

ТАСС посочва, че Ржицки е бил и командир на подводницата "Краснодар" в руския Черноморски флот. Не е ясно дали той е бил настоящият капитан на подводницата по време на убийството му.

Украински медии казаха, че той може да е командвал подводницата, когато е извършила ракетна атака срещу украинския град Виница през юли 2022 г., при която загинаха 23 души, включително три деца.

Baza цитира бащата на капитан Ржицки, който казва, че синът му е подал оставка от руските въоръжени сили през декември 2021 г. - преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Висш руски генерал убит при ракетен удар в Южна Украйна

Висш руски генерал убит при ракетен удар в Южна Украйна

Очака се информацията да бъде потвърдена от официални източници