Високите температури принудиха властите в Бангладеш да затворят училищата за 33 милиона деца, предаде BBC. Температурите достигнаха около 42°C.

Колежите и училищата ще са затворени поне до 27 април, като това е втората година, в която властите предприемат подобен ход заради екстремните жеги.

Училища също бяха затворени във Филипините и Индия заради горещата вълна, която обхваща Азия.

Заради ниското си разположение Бангладеш е една от страните, които са най-уязвими от въздействието на климатичната криза.

Според Междуправителствения панел по изменение на климата, повишаване на морското равнище с 30 до 45 см може да измести повече от 35 милиона души от крайбрежните райони. Това е около една четвърт от общото население на страната.

Хиляди мюсюлмани се събраха в джамии и селски полета на 24 април, за да се молят за дъжд.

"Животът стана непоносим поради липсата на дъждове... Бедните хора страдат изключително много", каза ислямският духовник Мохамед Абу Юсуф пред АФП.

Метеоролозите очакват екстремните горещини да продължат поне още една седмица.

Властите предупредиха болниците да се подготвят за по-голяма натовареност поради заболявания, свързани с топлината, като треска и главоболие.

Саманта Лал Сен, министър на здравеопазването, каза, че пациентите с топлинен удар ще бъдат приети в климатизирани отделения.

УНИЦЕФ също предупреди за "сериозните рискове", които такива високи температури представляват за малките деца, особено за новородените и кърмачетата.

Гореща вълна обхвана Австралия

Гореща вълна обхвана Австралия

Местните власти предупреждават за високи температури и риск от горски пожари