Сега удавянето е водеща причина за смърт при деца на възраст под пет години в много страни. Това обявиха от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от "Франс прес".

Около 2,5 млн. души са загинали при удавяне през десетилетието до 2019 г., уточни СЗО, като изложи поредица от прости мерки, които да помогнат за намаляване на "изцяло предотвратимите" смъртни случаи.

В неделя се отбелязва първият Световен ден за предотвратяване на удавяне - своевременно напомняне в северното полукълбо, тъй като летните месеци корелират с пика на загинали при удавяне.

БЧК: 3200 души са спасени от удавяне през 2020 г.

БЧК: 3200 души са спасени от удавяне през 2020 г.

Удавените през 2020 г. са 83 души

СЗО посочи, че около 60% от всички смъртни случаи при удавяне са сред хора на възраст под 30 години, като най-висок е процентът сред децата на възраст под пет години.

"Това е напълно предотвратима причина за смърт", настоя д-р Дейвид Медингс от департамента на СЗО за социалните детерминанти на здравеопазването пред репортери в Женева.

Той каза, че "шокиращите числа" включват около 236 000 души само през 2019 г., които са загубили живота си заради удавяне.

Смъртността, свързана с наводненията, загиналите вследствие на инциденти с воден транспорт и умишлено удавяне не са включени в общата статистика.

Той каза, че намаляването на смъртността на деца на възраст под пет години от всички причини през последните 40 години е маскирало остатъчния проблем със смъртните случаи заради удавяне.

"Удавянето сега е водеща причина за смърт при деца на възраст под пет години, в много, много страни", подчерта Медингс.

Той каза, че удавянето е водещата причина за смъртта на деца под пет години в Китай и втората причина в САЩ и Франция.

Медингс каза, че само в Бангладеш през 2016 г. около 40 деца са умрели от удавяне всеки ден.

В Азия смъртните случаи от удавяне включват предимно малки деца.

Но неотдавнашни проучвания в Танзания и Уганда установиха, че 80% от смъртните случаи при удавяне са сред млади възрастни рибари, каза СЗО.

Процентът на удавяне в страните с ниски и средни доходи е повече от три пъти по-висок, отколкото в богатите.

СЗО изтъкна, че удавянето непропорционално засяга бедните и маргинализирани общности, които имат най-малко ресурси, за да се адаптират към рисковете около тях.

Медингс отбеляза, че прости стъпки могат да предотвратят много смъртни случаи, като например инсталиране на бариери около кладенци, осигуряване на безопасни места за игра на деца далеч от водата и обучение на младежи на основни умения за плуване и безопасност във водата.

По-голямото обучение по техники за безопасно спасяване и реанимация също би помогнало на хората да помогнат на всеки, който се дави.

Прилагането на безопасни правила за товарене на товари и за фериботите и подобряването на управлението на риска от наводнения са две други интервенции, препоръчани от СЗО.