Европейското първенство по футбол, което трябваше да се състои през лятото, беше отложено за 2021 г. заради кризата с коронавируса, съобщи футболната федерация на Норвегия, цитирана от световните осведомителни агенции.

Турнирът трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли в 12 страни в Европа. Към момента е определено Европейското първенство да се проведе от 11 юни до 11 юли следващата година.

Отлагането на Eвропейското първенство освобождава един месец в опит да бъдат приключени клубните състезания, включително Шампионската лига и Лига Европа, но ще доведе до още едно главоболие, като се има предвид, че Европейското първенство за жени е насрочено за 7 юли до 1 август следващата година в Англия.

Отлагането беше очаквано, като по-рано днес стана ясно, че миналата седмица УЕФА е анулирала резервациите си в хотел в Копенхаген, един от градовете домакини. 

Решението на УЕФА дойде след спешна видеоконференция с участието на представители на европейските лиги, клубове и играчи, които обсъдиха и дебатираха най-доброто решение за играта на целия континент през следващите месеци.

В крайна сметка беше решено, че в интерес на играта е да се наложи отлагане на шампионата, за да се помогне на местните първенства в страните от цяла Европа да завършат сезоните си и да избегнат финансови последици, които потенциално биха могли да възлязат на няколко милиарда долара. 

Една от водещите институции, призоваващи за отлагане, беше Италианската футболна федерация, чийто президент Габриеле Гравина каза по-рано тази седмица: "Ще предложим на УЕФА отлагането на Европейското първенство. Ще се опитаме да стигнем до края на това първенство (италианското вътрешно), защото е по-справедливо и по-правилно след многото инвестиции и жертви на нашите клубове."

Очакваше се също така футболната федерация на Румъния да отправи сериозен призив за отлагане на Европейското първенство, като федерацията заяви: "Защитата на футболното семейство и активното участие в мерките, препоръчани от румънското правителство и международните власти за защита на общественото здраве е една от основните отговорности на румънската футболна федерация в този момент."