Унгария задържа капитана на базиран в Швейцария круизния кораб "Хайделберг", участвал в сблъсъка с малка моторна лодка на река Дунав късно в събота, при който загинаха двама души, а други петима са в неизвестност. Това съобщава "Ройтерс" в понеделник, като цитира полицията.

Унгарската полиция каза, че капитанът на круизния кораб е чешки гражданин и че са го разпитали и задържали по подозрение за множество престъпления, включително и неоказване на помощ на пострадалите след инцидента.

"Въз основа на подозрението на полицията, капитанът не е предупредил екипажа си след инцидента, не е спазил разпоредбите на спасителния протокол и не е предприел никакви действия, за да спаси засегнатите лица", се казва в изявление на полицията.

Полицията е разпитала 25 души като свидетели, включително екипажа на круизния кораб, туристи на борда и други.

В понеделник продължи издирването на петимата изчезнали.

Сблъсък на кораб и лодка в Дунав взе жертви
Обновена

Сблъсък на кораб и лодка в Дунав взе жертви

Петима души са в неизвестност

Припомняме, че инцидентът стана късно в събота северно от унгарската столица Будапеща.

Телата на възрастен мъж и на жена бяха открити северно от града, а издирването на петимата изчезнали продължава.

Говорителят на полицията в Будапеща Сома Чеси съобщи, че осем възрастни са били на борда на малката моторна лодка по време на сблъсъка.

За инцидента е станало ясно, след като полицията е разговаряла с мъж, открит с кървяща рана на главата близо до главния път край реката близо до Вероче, на 55 км северно от Будапеща. От разговора с него е било заключено, че той вероятно е пострадал при инцидент с лодка.

Снимка 665830

Източник: EPA/БГНЕС

Тялото на загинал мъж е открито южно от Вероче, а това на жена е намерено по-надолу по течението близо до мост в северните покрайнини на Будапеща, където полицията е извадила и повредената моторна лодка, уточни говорителят.

"По време на инцидента в района се е намирал круизен кораб, който беше спрян в град Комаром, където полицията установи, че той е повреден от едната страна", допълни той.

Унгарските държавни медии разпространиха кадри на закотвен 109-метров круизен кораб, идентифициран като "Хайделберг", базиран в Швейцария.

Снимка 665831

Източник: EPA/БГНЕС

Полицията образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за установяване на причините за инцидента. Целта на разследването е да се установи дали някой носи наказателна отговорност.