УНИЦЕФ предупреди, че до 400 000, от които близо 280 000 деца, могат да бъдат принудително разселени заради изригването на вулкана Нирагонго в Демократична република Конго.

Силно изригване на вулкан в Конго прогони хиляди

Силно изригване на вулкан в Конго прогони хиляди

Местните жители бягат в съседна Руанда

Припомняме, че най-малко 32 души загинаха, а 40 души са обявени за изчезнали след бедствието. Сред тях също има и деца.

Хиляди жители на град Гома, разположен близо до границата с Руанда, вече избягаха в тази страна, за да се спасят от изригването на вулкана Нирагонго. Евакуацията на населението продължава.

Населението на град Гома е 1,5 милиона души. Една от характеристиките на вулкана Нирагонго е много бързо разпространяващата се лава. Причината за свръхтечността на лавата е нейният специален химичен състав. Вулканичните течения могат да се разпространяват от склоновете на вулкана със скорост до 96 км / ч.

Повече от 30 жертви на изригналия вулкан в Конго

Повече от 30 жертви на изригналия вулкан в Конго

Хиляди избягаха в съседна Руанда от бедствието

Почти 1000 деца, които бяха разделени от родителите си на фона на хаоса след изригването в събота, вече са идентифицирани, като УНИЦЕФ помага за събирането на близо 700 деца със семействата им. Още 142 деца са настанени в приемни приемни семейства, докато 78 са в транзитни центрове за настаняване.

УНИЦЕФ организира доставката на основни нехранителни стоки. Предприети са и стъпки за създаване на Информационен център за вулкани, достъпен чрез безплатна SMS система, който до момента е бил използван от над 5200 души.  Агенцията заяви, че работи в тясно сътрудничество с правителството на ДР Конго, особено в областта на здравеопазването и храненето.