Ураганът Берил се засили в понеделник до "потенциално катастрофална" буря от категория 5, докато се движеше през източната част на Карибите към Ямайка, съобщава "Ройтерс".

Берил носи необичайно яростно и ранно начало на тазгодишния сезон на ураганите в Атлантическия океан. Според учените изменението на климата вероятно е допринесло за бързия темп на формирането му, тъй като глобалното затопляне е повишило температурите в Северния Атлантик.

Ураганът връхлетя Карибския регион вчера като най-ранната регистрирана буря от категория 4, оценена по петобалната скала на Сафир-Симпсън.

"Берил сега е потенциално катастрофален ураган от категория 5", посочиха от Националния център за ураганите на САЩ и добавиха, че се очаква той да донесе животозастрашаващи ветрове и буря в Ямайка по-късно тази седмица.

Бурята може да излее от 10 до 20 см дъжд утре, като в някои райони валежите ще достигнат до 31 см.

По пътя си се очаква Берил да удари остров Испаньола с от 5 см до 15 см дъжд, докато се движи на запад-северозапад с почти 35 км/ч.

Учени очакват рекорден сезон на урагани

Учени очакват рекорден сезон на урагани

Причината е промяната на климата в района на Атлантическия океан

Ямайка издаде предупреждение за ураган вчера, предупреждения за тропическа буря бяха в сила и за части от южните брегове на Доминиканската република и Хаити.

Глобалното затопляне доведе до повишаване на температурите в Северния Атлантик до най-високите им стойности за всички времена, причинявайки изпаряване на повече повърхностни води, което от своя страна осигурява предпоставки за по-мощни урагани с по-висока скорост на вятъра.

През май Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ прогнозира активност на урагани над нормалната в Атлантическия океан през тази година.

Учени смятат бурята Берил за предвестник на необичайно активен ураганен сезон, станал възможен заради рекордно високите температури в Атлантическия океан.

Прогнозите са, че събития като Берил ще станат по-вероятни с изменението на климата. Изследвания показват, че повишаващите се температури на водата през последните пет десетилетия са направили над два пъти по-вероятно слабите бури да прераснат в големи урагани за по-малко от 24 часа.

"Изключително опасен" ураган връхлита Карибите

"Изключително опасен" ураган връхлита Карибите

Бурята Берил е най-ранно регистрираният ураган от категория 4 в Атлантическия океан