Ураганът "Орлийн" достигна тихоокеанското крайбрежие на Мексико близо до туристическия град Масатлан ​​в понеделник, преди бързо да отслабне над сушата и да се превърне в тропическа депресия, предава Associated Press.

Властите не съобщиха веднага за щети, но по крайбрежието училищата преустановиха занятията, пристанищата затвориха и бяха изградени убежища.

"Орлийн" загуби част от силата си, преминавайки над Ислас Мария, бивша затворническа колония, разработена като туристическа атракция. Основният остров е слабо населен, предимно от държавни служители, и повечето сгради там са направени от тухли или бетон.

Ветровете на урагана, който в началото беше категория 4, бяха спаднали обратно до 140 км/ч, когато достигнаха сушата на около 75 километра югоизточно от Масатлан ​​в понеделник сутринта, според Националния център за ураганите на САЩ.

До понеделник вечерта "Орлийн" отслабна до тропическа буря с ветрове от 55 км/ч и се движеше на север-североизток. Правителството на щата Халиско, където се намира курорта Пуерто Валярта, спря учебните занятия в понеделник в градовете по крайбрежието. В Синалоа, където се намира Масатлан, бяха разкрити временни приюти.

"Орлийн" обаче може да донесе проливни валежи на някои места и да предизвика наводнения и високи вълни.

Пристанищата на Мансанильо и Пуерто Валярта бяха затворени за кораби, а военноморските сили на Мексико обявиха, че пристанищата, включително Масатлан, Сан Блас и Нуево Валярта, са затворени за малки плавателни съдове.

Националната комисия по водите на Мексико каза, че "Орлийн" може да причини "кални свлачища, покачване на нивата на реките и потоците и наводнения в ниско разположени райони".

Също в понеделник, тропическата буря "Пейн" се формира далеч в Тихия океан, но се очаква да остане предимно в океана и да спадне по-късно тази седмица до тропическа депресия, без да достигне силата на ураган.

Жертвите на урагана Иън вече са 85

Жертвите на урагана Иън вече са 85

Това може да се окаже най-скъпата буря във Флорида след урагана Андрю през 1992 г.