Парламентът на Аржентина одобри законопроект за въвеждане на нов данък за собствениците на големи лични състояния. Това ще позволи на страната да събира средства за борба с пандемията от коронавирус, съобщи "Ройтерс"".

Аржентина дава 700 млн. за дребния и средния бизнес

Аржентина дава 700 млн. за дребния и средния бизнес

За да се възстанови от кризата

42 депутати гласуваха "за" законопроекта за "солидарен и необикновен принос" в борбата срещу COVID-19, а 26 бяха "против".

Ще бъде въведен еднократен данък от 2% за граждани, чието лично богатство надхвърля 200 милиона песо (2,45 милиона долара). Така правителството възнамерява да събере около 3,7 млрд. долара чрез този нов фискален инструмент.

"Данъкът е извънреден, тъй като обстоятелствата са извънредни", заяви сенаторът от управляващата партия Анабел Фернандес Сагасти в "Туитър". Според нея данъкът ще бъде платен от 9,3 хиляди лица с голямо състояние.

Икономиката на Аржентина е в рецесия от 2018 г. , припомня "Ройтерс". Страната има висока инфлация и рязко покачване на бедността.

Президентът на Аржентина залага на руската ваксина срещу COVID-19

Президентът на Аржентина залага на руската ваксина срещу COVID-19

Държавният глава иска всички аржентинци да се ваксинират

Приходите от новия данък ще отидат за закупуване на оборудване и стоки за борба с коронавируса, за подпомагане на малкия и среден бизнес, бедните райони, както и за развитието на газовата индустрия в страната.