Кметът на колумбийската столица Богота обяви в мерки за намаляване на потреблението на вода в града с население от осем милиона души. Населеното място е измъчвано от суша, причинена от метеорологичния феномен Ел Ниньо, съобщава Асошиейтед прес.

Карлос Фернандо Галан заяви, че домовете, които използват повече от 22 кубически метра вода на месец, ще трябва да плащат допълнителни такси. Освен това той заплаши да наложи глоби в размер на 300 долара на хората, които мият колите си по улиците или извършват други дейности, които се считат за загуба на вода.

По думите му градските автобуси, които обикновено се мият всеки ден, вече ще се мият само веднъж седмично. Започнахме да намаляваме потреблението на вода, но има още дълъг път, за да постигнем целите си, изтъкна градоначалникът.

Ограничаването на потребелнието на вода е рядкост в Богота, която се намира във влажна част от северните Анди и е заобиколена от гори и полета. Но няколко месеца сухо време, причинено от метеорологичния феномен Ел Ниньо, дестабилизира градските язовири и доведе до горски пожари.

Основният източник на вода в Богота, язовирът Чингаза, в момента е пълен едва на 15%. При липсата на достатъчно дъждове жителите на колумбийската столица могат да останат без вода след два месеца.

Изправени пред тази ситуация, властите в Богота въведоха миналата седмица система за разпределение на водата, която разделя града на девет зони. Всяка зона е изключена от водоснабдяването за 24 часа, на ротационен принцип.

Обявиха извънредно положение в испанската област Каталуния

Обявиха извънредно положение в испанската област Каталуния

Регионът е изправен пред най-тежката суша в историята си