Голям въоръжен сблъсък се състоял в северната част на Буркина Фасо. При завързалата се престрелка 19 души бяха убити, включително 15 военнослужещи, а повече от дузина ислямисти бяха елиминирани . Това съобщи АП.

Агенцията се позова на министерството на отбраната на африканската държава.

"Армейско подразделение, подкрепено от група милиции, беше нападнато следобед на 4 август в района на Токабангу", цитира министерството на отбраната новинарски портал "Буркина 24". "В битката са загинали 15 войници и четири милиционери". 

Отделението беше изпратено да помогне на жителите на Токабангу, който беше нападнат от ислямисти няколко часа по -рано. Те убиха 11 жители на Токабангу и две близки села и започнаха грабежи. С приближаването на армейските сили ислямистите влязоха в битка с армейското подразделение.

15 загинали при атаки в Буркина Фасо

15 загинали при атаки в Буркина Фасо

След убийството на тримата европейски журналисти

Министерството на отбраната на Буркина Фасо подчерта, че понастоящем районът, където е станал сблъсъкът, е под пълен контрол на правителствените сили. В ход е операция за издирване на отстъпващи бойци, използва се авиация.

По-рано беше съобщено, че повече от 10 души са били убити в северната част на Буркина Фасо от членове на една от терористичните групировки, действащи в страната.

Буркина Фасо се превърна в епицентър на терористична дейност от ислямистки групи в Западна Африка през последните три години. В страната има групи "Ислямска държава в Голямата Сахара", която е структура на "Ислямска държава" и "Ансар ул-ислям". През този период терористите убиха над 1000 цивилни, поради насилието повече от 1,5 милиона души напуснаха домовете си и станаха бежанци.