Въоръжени мъже убиха най-малко 15 души при акция в няколко села в северната част на Буркина Фасо, заяви във вторник пожелал анонимност местен служител. "Въоръжени лица извършиха убийствен нападение в понеделник върху села и махали в района на Сейтенга, до близкия голям град Сахел Дори, близо до Нигер, при което загинаха около 15 души", заяви служителят, цитиран от AFP.

Повечето загинали са мъже, добави той. Източник от силите за сигурност потвърди поредица от нападения и съобщи за жертви, но не даде данни. Войските са изпратени, за да обезопасят района и да наблюдават отстраняването на телата, каза източникът.

Местните хора казаха, че кръвопролитието е накарало жителите да избягат от селата.

Атаките се случиха, след като трима европейски журналисти загинаха в понеделник при нападение.

Двама испански журналисти, отвлечени близо до природен резерват в Източна Буркина Фасо, са убити, заяви испанският премиер Педро Санчес. Местни източници за сигурност твърдят, че ирландски гражданин също е убит, въпреки че това не е официално потвърдено.

Европейците са част от патрул срещу бракониерството, който е попаднал на засаден от въоръжени лица в близост до резерват Пама. Отвлечен е и местен войник.

Нито една група не е поела отговорност.

Отвлякоха и екзекутираха европейски журналисти в Буркина Фасо

Отвлякоха и екзекутираха европейски журналисти в Буркина Фасо

Европейците били част от патрул срещу бракониерство, снимали документален филм

Буркина Фасо е пред задълбочаваща се криза в сигурността, подобно на много от съседите си, тъй като ислямистки въоръжени групи извършват набези и отвличания в голяма част от региона.

Смята се, че ислямистки групи държат няколко чужденци като заложници в Буркина Фасо, както и в съседните Мали и Нигер, съобщава "Ройтерс".

Полусухият регион, известен като Сахел, пострада от нападения, след като бойците завзеха големи части от северната част на Мали през 2012 и 2013 г.

Франция и други чуждестранни съюзници са разположили войски в региона, но не са успели да прекратят бунтовете. Конфликтът разсели близо три милиона души.

Стотици убити в Буркина Фасо след нападение срещу военни постове

Стотици убити в Буркина Фасо след нападение срещу военни постове

Поредна атака на джихадисти