Двама испански журналисти, отвлечени близо до природен резерват в Източна Буркина Фасо, са убити, заяви испанският премиер Педро Санчес, съобщава БиБиСи.

Местни източници за сигурност твърдят, че ирландски гражданин също е убит, въпреки че това не е официално потвърдено.

Европейците са част от патрул срещу бракониерството, който е попаднал на засаден от въоръжени лица в близост до резерват Пама. Отвлечен е и местен войник.

Нито една група не е поела отговорност.

Буркина Фасо е пред задълбочаваща се криза в сигурността, подобно на много от съседите си, тъй като ислямистки въоръжени групи извършват набези и отвличания в голяма част от региона.

Стотици убити в Буркина Фасо след нападение срещу военни постове

Стотици убити в Буркина Фасо след нападение срещу военни постове

Поредна атака на джихадисти

Патрулът в понеделник включва войници, горски надзиратели и чуждестранни репортери.

Двама войници, ранени в засадата, казаха пред "Асошиейтед прес", че атаката е била предприета от джихадисти, които са били повече от патрула с 15 души. Единият от войниците е прострелян в крака, а другият в ръката, която се наложило да бъде ампутирана.

При нападението са иззети превозни средства и оръжия.

Испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая каза пред репортери, че тела, открити в района, са тези на двама испански журналисти, които са снимали документален филм.

По-късно Санчес написа в "Туитър": "Най-лошата новина се потвърждава" и похвали "онези, които като тях извършват смела и съществена журналистика от конфликтните зони". Журналистите са операторът Дейвид Бериан и Роберто Фрайле. 

Местните власти коментираха пред медиите, че ирландски гражданин в патрула също е убит.

В изявление пред БиБиСи департаментът по външни работи на Ирландия заяви: "Департаментът е запознат с докладите и поддържа тесни контакти с международните партньори по отношение на ситуацията на място".

Източник от сигурността коментира пред "Франс прес", че тримата европейци са "екзекутирани от терористи".

"Ал Кайда" и "Ислямска държава" кръстосаха шпаги за Сахел

"Ал Кайда" и "Ислямска държава" кръстосаха шпаги за Сахел

Ал Кайда" и ДАЕШ ("Ислямска държава") влязоха в конфликт в Сахел, прекратяват период на сътрудничество

Отвличанията са най-новите в бившата френска колония, където резерватите за диви животни са популярни сред туристите. Но много от тях са на територия, която сега е нападана от джихадисти.

Смята се, че ислямистки групи държат няколко чужденци като заложници в Буркина Фасо, както и в съседните Мали и Нигер, съобщава "Ройтерс".

Полусухият регион, известен като Сахел, пострада от нападения, след като бойците завзеха големи части от северната част на Мали през 2012 и 2013 г.

Франция и други чуждестранни съюзници са разположили войски в региона, но не са успели да прекратят бунтовете. Конфликтът разсели близо три милиона души.

Франция помага за "обезглавяването" на терористите в Сахел, обяви Макрон

Франция помага за "обезглавяването" на терористите в Сахел, обяви Макрон

Ние ангажираме нашите сили с цел обезглавяване на тези организации