"Ал Кайда" и ДАЕШ ("Ислямска държава") влязоха в конфликт в Сахел, с което прекратяват период на сътрудничество, продължил години, съобщиха експерти пред АФП.

Двете терористични организации са влизали в конфликти преди на други места, например Сирия. Но те често работиха в тандем в Сахел, където координираха нападенията си и дори обменяха екстремисти.

Полупустинният африкански регион от години е свидетел на конфликт с ислямисти, които първо се появиха в Северно Мали през 2012 г. преди да настъпят към централната част на страната и съседните Буркина Фасо и Нигер.

Хиляди войници и цивилни са убити, а стотици хиляди напуснаха домовете си. Но от началото на годината имаше спорадични сблъсъци между двете терористични организации, които прераснаха в конфликт в Мали и Буркина Фасо.

Малко подробности се появяват за конфликта между двете групировки, тъй като сраженията са в нестабилни райони, окупирани от бандити и етнически милиции, където редовно възникват сблъсъци с национални армии.

Експерти и местни представители посочват като причини за конфликта между ДАЕШ и "Ал Кайда" териториални спорове и достъп до храна.

Махамат Салех Анадиф, специален представител на ООН в Мали, коментира, че джихидистката война "повече не е тайна".

"Не знаем как ще свърши, всеки иска да сложи ръка върху другия", каза той, обяснявайки, че групировките се бият за земя.

Клонът на "Ал Кайда" в региона, сега групировката се нарича GSIM, се появи за първи път в Северно Мали през 2012 г. и се установи в централната част на Мали през 2015 г.

Историята на ДАЕШ в региона е кратка. Клонът на организацията в региона е създаден през 2015 г. и сега действа в граничните региони, свързващи Мали, Буркина Фасо и Нигер.

Двете организации никога не са сключвали официален съюз в Сахел, според западен дипломат в Бамако, столицата на Мали. Но това не им пречеше да работят заедно, отбеляза дипломатът и разказа, че са провеждали съвместни атаки и са разменяли екстремисти. Дипломатът добави, че причината за присъединяването към тези групировки е свързана с местни обстоятелства, такива като липса на работа или човек е от маргинализирана етническа група.

Сблъсъците между двете джихадистки организации са започнали, след като терористи от ДАЕШ са пресекли регион в централната част на Мали от Буркина Фасо в началото на годината. Екстремистите ходили от село на село, за да пропагандират мисията си. Регионът обикновено е част от територия, която е под контрола на GSIM.