Властите в Египет заявиха, че са готови съвсем безплатно да извозват туристите до безопасните плажове, като така се надяват, че ще компенсират неудобствата неудобството от закриването на по-голямата част от плажа около Шарм-ал-Шейх.

В момента египетските власти въведоха ограничения за къпането - във водите на Червено море се допускат само опитни плувци, на разстояние не повече от 50 метра навътре в морето. Разрешението важи само за районите, намиращи се на юг от залива Наама до Рас-Мухамед и около остров Тиран.

На този етап това са мерките, които могат да бъдат предприети за частичното разрешаване на проблема.

Припомняме, през последните няколко дни в египетския курорт Шарм-ал-Шейх бяха регистрирани няколко нападения от акули над почиващи.

70-годишна германска туристка загина, след като бе нападната от акула във въпросния курорт. Жената починала още във водата от голяма кръвозагуба в резултат на ухапванията по ръцете и краката, а така също и от силния удар, който акулата й нанесла в областта на гърдите.

Световните агенции съобщиха за трима руски туристи, нападнати от акула също в Червено море и получили тежки наранявания.

Според губернатора на египетската провинция Южен Синай - Абдел Фадил Шуша, акулите са пуснати в Червено море от израелската разузнавателна служба „Мосад".