Германските здравни власти препоръчаха да не се използва ваксината срещу COVID-19 на американската фармацевтична компания Moderna за хора под 30 години заради доказателства за малък риск от сърдечно възпаление, информира "Франс прес".

Комисията за ваксините Stiko се позовава на проучвания, показващи, че иРНК ваксината е довела в редки случаи до състоянията миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и перикардит (възпаление на тъканта около сърцето) при по-млади пациенти, с малко по-високо разпространение при онези, които са получили Moderna.

"За хората над 30-годишна възраст няма по-висок риск", увериха от комисията.

В резултат на това Stiko актуализира своите насоки за ваксина срещу коронавируса и "препоръчва хората под 30 години да бъдат ваксинирани само с Comirnaty", ваксината на Pfizer/BioNTech, един ден след като Франция издаде подобни насоки.

Във Франция съветват срещу COVID-19 ваксината на Moderna за под 30-годишни

Във Франция съветват срещу COVID-19 ваксината на Moderna за под 30-годишни

Заради "много редки" рискове, свързани с миокардит

Препоръката обхваща както първоначалните имунизации, така и бустерните дози, дори ако първата ваксина е била Moderna, добави комисията.

Stiko основава препоръките си на констатациите на Федералния институт за ваксини и биомедицина на Германия, който събира данни за страничните ефекти и усложненията.

САЩ също отложиха одобрението на ваксината на Moderna за млади хора, въпреки че миналата седмица препоръчаха използването на ваксината на Pfizer за деца на възраст от 5 до 11 години, след като прегледаха рисковете от миокардит.

Детският кардиолог Матю Остър, коментирайки тогава препоръката за Pfizer, подчерта, че бил "много повече притеснен" за рисковете от COVID-19 за младите хора, отколкото рисковете, породени от ваксината.

Moderna иска ЕС да одобри ваксината ѝ за деца между 6 и 11 г.

Moderna иска ЕС да одобри ваксината ѝ за деца между 6 и 11 г.

Дозировката е по-ниска от тази, прилагана при възрастни