Френски орган за обществено здравеопазване препоръча на хората под 30 години да се прилага COVID-19 ваксината на американската фармацевтична компания Pfizer, когато е налична, вместо ваксината Spikevax на американската фармацевтична компания Moderna, която носи сравнително по-висок риск от проблеми, свързани със сърцето, информира "Ройтерс".

Haute Autorite de Sante (HAS), който няма законови правомощия да забранява или лицензира лекарства, но действа като съветник на френския здравен сектор, се позововава на "много редки" рискове, свързани с миокардит, сърдечно заболяване, което се появи в неотдавнашни данни за ваксината на Moderna и във френско проучване, публикувано вчера.

EMA препоръча трета доза от ваксината на Moderna

EMA препоръча трета доза от ваксината на Moderna

Поставя се 6 до 8 месеца след втората доза…

"В рамките на населението на възраст под 30 години този риск изглежда е около пет пъти по-малък с препарата Comirnaty на Pfizer в сравнение с препарата Spikevax на Moderna", се посочва в становището на HAS.

Решението в Париж дойде, след като регулаторите в няколко други страни, включително Канада, Финландия и Швеция, също бяха заели по-отбранителна позиция спрямо Spikevax във връзка с опасенията за безопасността, свързани със сърцето, засягащи по-млади хора.

Регулаторът на лекарствата на Европейския съюз EMA миналия месец одобри бустер ваксина на Moderna за всички възрастови групи над 18 години, най-малко шест месеца след втората доза.

Ваксината на Moderna - безопасна и ефективна и при малки деца

Ваксината на Moderna - безопасна и ефективна и при малки деца

Проучване е показало добри резултати за възрастовата група 6-11 години

EMA по-рано тази година обяви, че е открила възможна връзка между много рядкото възпалително сърдечно заболяване и COVID-19 ваксините на Pfizer и Moderna.

Въпреки това според EMA ползите и от двата иРНК препарата за предотвратяване на COVID-19 продължават да надвишават рисковете, посочи регулаторът, повтаряйки подобни възгледи, изразени от регулаторите в САЩ и Световната здравна организация.

Френският HAS уточни, че неговата препоръка, която ще се прилага независимо от употребата на ваксината като първа, втора или трета подсилваща доза, ще бъде валидна, докато не бъдат известни повече научни открития по въпроса.

За лица на възраст над 30 години обаче органът изрично препоръча използването на ваксината на Moderna, като подчертава, че нейната ефективност е малко по-висока.

В САЩ одобриха прилагането на бустерна доза от ваксините на Moderna и Johnson&Johnson

В САЩ одобриха прилагането на бустерна доза от ваксините на Moderna и Johnson&Johnson

Бустерна доза е поставена на 11.2 милиона американци...