Американската агенция по храните и лекарствата FDA разреши ваксината на Pfizer/BioNTech да се прилага при деца от 5 до 11 години.

"Ваксината на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19 за деца от 5 до 11 години ще се прилага в първична серия от две дози с интервал от три седмици, но в по-ниска доза (10 микрограма), отколкото тази за лица на 12 и повече години (30 микрограма)", се казва в официално съобщение на FDA.

Здравни експерти в САЩ подкрепиха ваксинацията с Pfizer и на деца до 11 г.

Здравни експерти в САЩ подкрепиха ваксинацията с Pfizer и на деца до 11 г.

Имунизацията може да започне още следващата седмица

Отбелязва се, че другият американски регулатор - Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), трябва да определи по-нататъшните клинични препоръки. Експертната комисия на CDC ще заседава по тази тема през идната седмица.

Американските власти планират от началото на ноември да започнат кампания за широкомащабна ваксинация на децата, които са на 5 или повече години. Това предполага имунизиране на най-малко 28 милиона деца и подрастващи.

По-рано от компаниите, разработили ваксината - Pfizer Inc и BioNTech, заявиха, че препаратът им е показал 90,7% ефикасност срещу коронавируса в клинично изпитване на деца на възраст от 5 до 11 години.

Pfizer търси одобрение от ЕС за ваксинация срещу COVID-19 при деца

Pfizer търси одобрение от ЕС за ваксинация срещу COVID-19 при деца

Готви се имунизация от 5-годишна възраст