Фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech обявиха, че са поискали ваксината им срещу коронавирус да бъде лицензирана за деца на възраст от 5 до 11 години в целия Европейски съюз. Ако бъде разрешено, това ще бъде първата възможност за по-малки деца в Европа да бъдат имунизирани срещу Covid-19, уточнява АП.

В изявление Pfizer и BioNTech заявиха, че са предоставили данни на Европейската агенция по лекарствата, включително резултати от късен етап от проучване, тестващо тяхната ваксина срещу Covid-19 при повече от 2200 деца на възраст от шест месеца до 11 години, използвайки по-ниска доза отколкото това, което обикновено се дава на възрастните.

Ваксината на Pfizer със стабилен имунен отговор при деца на 5-11 г.

Ваксината на Pfizer със стабилен имунен отговор при деца на 5-11 г.

Проучване показва, че тя е безопасна за употреба

Компаниите заявиха, че тези резултати показват "силен имунен отговор" при децата и че ваксината също е безопасна. Понастоящем няма ваксини срещу Covid-19, лицензирани за употреба при деца под 12 години в Европа или Северна Америка. Ваксините, направени от Pfizer-BioNTech и Moderna, са разрешени за деца над 12 години в ЕС.

По-рано този месец Pfizer и BioNTech поискаха от Американската администрация по храните и лекарствата да даде зелена светлина на ваксината им за деца на възраст от 5 до 11 години.