В петък регулаторният орган на ЕС за лекарствата - ЕМА одобри коронавирусната ваксина на Pfizer/BioNTech за 12 до 15-годишни деца, първата ваксина, която получи зелена светлина за децата в блока, съобщава АФП.

Ваксината се "понася добре" при деца и няма "големи опасения" по отношение на страничните ефекти, каза базираната в Амстердам Европейска агенция по лекарствата. 

Германия заяви, че ще започне да ваксинира деца на възраст над 12 години от 7 юни след разрешение от EMA. САЩ и Канада вече са разрешили ваксината за деца на същата възраст.

"Както се очакваше, Комитетът на EMA днес одобри използването на ваксината от Pfizer/BioNTech при юноши от 12 до 15 години", коментира Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксини на EMA, пред журналисти.

Данните от клиничните изпитвания "наистина показват, че ваксината е силно превантивна" за млади хора, добави той. "Ваксината се понася добре" сред децата за странични ефекти и те "не повдига големи опасения".

Досега вкасината, направен от американския фармацевтичен гигант Pfizer и немската изследователска фирма BioNTech, бе разрешен от ЕС само за хора на възраст 16 и повече години в 27-членния блок.

През март Pfizer и BioNTech заявиха, че тяхната схема на ваксинация с две дози е доказана като безопасна и високоефективна в проучване на 12 до 15-годишни.

ЕК сключи договор за още 1,8 млрд. ваксини на Pfizer/BioNTech

ЕК сключи договор за още 1,8 млрд. ваксини на Pfizer/BioNTech

Допълните дози ще се произвеждат в ЕС

Шефът на ЕМА Емер Кук каза, че базираният в Амстердам регулатор бързо проследява одобрението за млади хора, което първоначално се очакваше през юни. Тя коментира на 11 май, че регулаторът е получил данни от Pfizer-BioNTech и "са ни обещани данни от клинични изпитвания и проучване, проведено в Канада през следващите две седмици, и ние ще ускорим нашата оценка".

Канцлерът Ангела Меркел обяви в четвъртък, че Германия ще продължи с плана за ваксиниране на деца над 12 години. Но тя подчерта, че ваксинацията няма да бъде задължителна и няма да има отношение към това дали децата могат да посещават училище или да ходят на почивка.

Moderna, която също използва същата технология MRNA като Pfizer, заяви по-рано, че нейната ваксина е 96% ефективна сред тези на възраст от 12 до 17 години, според първите резултати от клинични проучвания.

Американските здравни власти заявиха, че са разгледали малък брой съобщения за миокардит сред някои по-млади хора, които са получавали иРНК ваксини като Pfizer и Moderna.

Има "сравнително малко съобщения за миокардит", предимно при юноши и млади хора, съобщават от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

"Повечето случаи изглеждат леки и проследяването на случаите продължава", обяснява CDC, добавяйки, че съобщенията са по-често от мъже, получили втората си доза.

"Модерна" обяви, че нейната Covid ваксина е безопасна и ефективна при тинейджъри

"Модерна" обяви, че нейната Covid ваксина е безопасна и ефективна при тинейджъри

Ваксината се "понася добре" и не са установени значителни опасения за безопасността