Европейската комисия подписа трети договор с фармацевтичните дружества BioNTech и Pfizer.

С него се запазват допълнителни 1,8 милиарда дози от името на всички страни членки на ЕС за периода от края на 2021 г. до 2023 г.

Договорът ще позволи да бъдат закупени 900 милиона дози от сегашната ваксина и от ваксина, адаптирана към вариантите. Има възможност и за закупуване на допълнителни 900 милиона дози.

Включено е изискване производството на ваксини да е базирано в Европейския съюз и основните компоненти на ваксината да са с произход от ЕС. Посочва се и че доставките за ЕС са гарантирани от самото начало на снабдяването през 2022 г.

Pfizer/BioNTech доставят на ЕС 250 млн. дози до края на юни

Pfizer/BioNTech доставят на ЕС 250 млн. дози до края на юни

Допълнителни 50 млн. дози, които трябваше да бъдат доставени през четвъртото тримесечие

От ЕК съобщават, че благодарение на добре установеното сътрудничество с дружествата по настоящите договори и на въведените механизми навременните доставки на дозите са осигурени. Засилена е възможността държавите членки да препродават или да даряват дози на нуждаещи се държави извън ЕС или чрез механизма COVAX. Това допринася за глобален и справедлив достъп до ваксината навсякъде по света.

С новия договор ще се укрепи капацитетът на ЕС за производство на ваксини и ще се даде възможност за обслужване на други пазари в целия свят.

Днешният договор с BioNTech-Pfizer обогатява широкия портфейл от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, заедно с вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac и Moderna, както и със самото обединение BioNTech/Pfizer.

Целта е на Европа да се гарантира достъп до достатъчен брой дози за имунизиране на цялото население, включително срещу вариантите на COVID-19.

ЕС купува още 1,8 млрд. дози ваксина на Pfizer/BioNTech

ЕС купува още 1,8 млрд. дози ваксина на Pfizer/BioNTech

иРНК технологията, използвана от BioNTech/Pfizer и други производители на ваксини, се била доказала като безопасна и ефективна