Европейската комисия ще сключи договор за още 1.8 милиарда дози от ваксината на Pfizer-BioNTech срещу коронавирусната инфекция - доставките ще се извършват през периода 2021-2023 г., съобщи Дойче веле.

Новината беше съобщена от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при посещението й в завода за производство на ваксини на Pfizer в белгийския град Пюрс. Договореното количество ще бъде достатъчно не само за имунизиране на населението на ЕС, но и за реимунизация.

Така ЕС ориентира стратегията си към ваксини срещу COVID-19, при които се използва информационна РНК. Фон дер Лайен, която е дипломиран лекар, изрази категоричното си одобрение за тази технология, като отбеляза, че тя е "много гъвкава".

Ваксината на Pfizer/BioNTech защитава и след 6 месеца, показва 100% ефективност в ЮАР
Обновена

Ваксината на Pfizer/BioNTech защитава и след 6 месеца, показва 100% ефективност в ЮАР

Ваксината им показва 91% ефективност при превенция на вируса

Въпреки забавянето на ваксинацията в ЕС заради неизпълнени доставки от страна на компанията AstraZeneca, Урсула фон дер Лайен е оптимист. Според нея в средата на лятото общността ще постигне целта си да ваксинира 70% от възрастното население.

В последно време темповете на ваксинацията в Европа се ускориха, към момента всеки четвърти гражданин на ЕС е ваксиниран поне с една доза, а всеки десети е получил и двете дози.

ЕС ще има достатъчнo ваксини за 70% от пълнолетните до средата на юли

ЕС ще има достатъчнo ваксини за 70% от пълнолетните до средата на юли

Според него руската ваксина "Спутник V" няма да бъде достъпна скоро

Припомняме, през миналата седмица ЕК реши да не подновява договорите за коронавирусни ваксини с Johnson & Johnson и AstraZeneca.

"Европейската комисия, в съгласие с лидерите на много страни (ЕС), реши, че договорите с компаниите, произвеждащи (вирусни векторни) ваксини, които са валидни за текущата година, няма да бъдат подновени при изтичането им".

Новината идва след вчерашното съобщение на J&J, че ще забави пускането на своята ваксина COVID-19 в Европа поради опасения, че реципиентите може да развият кръвни съсиреци в редки случаи.

Беше съобщено, че ЕС ще се фокусира върху иРНК ваксините като разработените от Pfizer и Moderna.