Американската корпорация Johnson & Johnson обяви, че отлага доставките на ваксината срещу COVID-19 за Европа, след като по-рано днес американските власти препоръчаха временно да се спре употребата й заради случаи на тромбози, информират АФП и "Ройтерс".

"Взехме решението проактивно да отложим използването на ваксината ни в Европа", се казва в съобщение на J&J.

Допълва се, че компанията е осведомена за изключително редките случаи на тромбози в комбинация с ниски тромбоцити при малък брой хора, които са получили от ваксината. Корпорацията подчертава, че правят преглед на тези случаи и с европейските здравни власти.

В САЩ препоръчаха спиране на ваксината на Johnson & Johnson заради тромбози
Обновена

В САЩ препоръчаха спиране на ваксината на Johnson & Johnson заради тромбози

Всички шест случая са свързани с жени на възраст между 18 и 48 г.

Европейски представители обявиха, че вчера от J&J са започнали да доставят от ваксината на държавите членки на ЕС. Корпорацията се е ангажирала да достави 55 милиона дози на блока до края на юни и още 120 млн. през третото тримесечие.

Всички шест случая в САЩ са свързани с жени на възраст между 18 и 48 г. Една жена е починала, а друга жена от Небраска е в болница в критично състояние.

Американските федерални здравни агенции поискаха незабавно да се спре употребата на ваксината от една доза, след като шестима американци са развили редки заболявания с кръвни съсиреци в рамките на две седмици от поставяне на ваксината.

Ваксината е разработена от Janssen, дъщерна компания на Johnson & Johnson.

Австралия няма да ваксинира с Johnson & Johnson

Австралия няма да ваксинира с Johnson & Johnson

След като се отказа от AstraZeneca