Европейският съюз e сключил споразумение с американската фармацевтична компания Pfizer и германския ѝ биотехнологичен партньор BioNTech за купуване на още до 1,8 млрд. дози от тяхната ваксина срещу COVID-19 до края на 2023 г. Новината съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Франс прес".

"Щастлива съм да обявя, че Европейската комисия току-що одобри договор за гарантирани 900 млн. дози (+900 млн. допълнителни дози) с BioNTech/Pfizer за 2021-2023. Ще последват други договори и други ваксинни технологии", написа Фон дер Лайен в "Туитър" от срещата на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Португалия.

Страните с ниски доходи се отказват от покупки на ваксината на Pfizer

Страните с ниски доходи се отказват от покупки на ваксината на Pfizer

Това заяви изпълнителният директор на американската компания Алберт Бурла

Сделката, която има подкрепата на страните членки, предвижда не само производството на новите дози ваксини, но и всички основни компоненти за тях да бъдат с произход ЕС.

Договорът, в допълнение към 600-те милиона дози ваксина на BioNTech/Pfizer, които комисията вече осигури, има за цел да достави на Общността - с население 450 млн. души - достатъчно ваксини за бустерни дози.

Те могат също така да разширят ваксинацията за непълнолетни и за износ в по-бедни страни извън ЕС.

Фон дер Лайен подчерта, че иРНК технологията, използвана от BioNTech/Pfizer и други производители на ваксини, се е доказала като безопасна и ефективна.

Pfizer прогнозира $26 млрд. от годишни продажби на ваксината си

Pfizer прогнозира $26 млрд. от годишни продажби на ваксината си

Covid-19 ваксината генерира 73% повече от прогнозата на база договори до средата на април

BioNTech и Pfizer засилиха снабдяването на Европа със своята ваксина и в момента тя е основната, която се използва в ЕС.

На 14 април ЕК съобщи, че се водят преговори за споразумението, като Фон дер Лайен подчерта, че блокът трябва да се концентрира върху технологии, които са доказали своята стойност. Тя явно имаше предвид призивите и преговорите за придобиване на ваксини, които не са одобрени от здравния регулатор на ЕС, като руската "Спутник V".

Към този момент ЕК е осигурила 2,3 млрд. дози от шест компании до края на тази година. По данни на Комисията от вчера 27-те страни членки на ЕС са получили до момента около 200 млн. дози.

Израел си осигури милиони дози ваксини на Pfizer/BioNTech за 2022-а

Израел си осигури милиони дози ваксини на Pfizer/BioNTech за 2022-а

В Израел вече около 81 процента от населението над 16-годишна възраст е ваксинирано напълно