Страните с ниски доходи се отказват от покупки на ваксината на Pfizer. Това заяви изпълнителният директор на американската компания Алберт Бурла. съобщава Bloomberg, позовавайки се на писмо от Бурла до служителите на компанията, публикувано след като САЩ обявиха подкрепата си за анулиране на патентите за ваксини срещу коронавирус.

"Помолихме всички страни да направят поръчки, за да можем да разпределим дози [ваксини] за тях. Всъщност държавите с високи доходи са запазили повечето от дозите", пише Бурла. В същото време ръководителят на Pzer поясни, че се е свързал с властите на много страни със средни и ниски доходи, за да ги убеди да запазят дози от ваксината, тъй като предлагането е ограничено. Според Бурла обаче те са решили да правят поръчки при други производители на ваксини за COVID-19.

В допълнение, ръководителят на американската компания отбеляза, че Pzer и BioNTech използват диференциран модел на ценообразуване за ваксината си. Страните със средни доходи трябва да плащат наполовина по-малко от страните с най-високи доходи, докато на страните с ниски доходи се предлага лекарството на себестойността му. Бурла обаче подчерта, че Pzer и BioNtech планират да доставят 3 милиарда дози ваксина за повече от 116 държави тази година, като 450 милиона дози, доставени до момента, са насочени предимно към страни с по-високи доходи.

Pfizer прогнозира $26 млрд. от годишни продажби на ваксината си

Pfizer прогнозира $26 млрд. от годишни продажби на ваксината си

Covid-19 ваксината генерира 73% повече от прогнозата на база договори до средата на април

Той изрази надежда тази година да бъдат доставени над 1 милиард дози (40%) за страните със средни и ниски доходи. "Очакваме, че през втората половина на 2021 г. балансът на доставките ще бъде в тяхна полза", заключи Бурла и добави, че "през 2022 г. ще има достатъчно доставки за почти всички". Поспециално, по негово мнение, през следващата година Pzer вероятно ще може да достави 4 милиарда дози ваксина, което е "почти достатъчно" за всяка държава в нужда, независимо от нивото на доходите й. В писмото Бурла също се обяви срещу предложението на САЩ за прекратяване на патентите за ваксините. Предвид недостига на суровини, подобен ход, каза той, може да наруши способността на Pzer да произвежда ваксината в голям мащаб. "Страхувам се, че отказът от патентна защита ще лиши мнозина от стимула да поема големи рискове", заключи той.