Американският производител на лекарства Pfizer очаква приходи от 26 млрд. долара от ваксината си за Covid-19 тази година, като продуктът представлява повече от една трета от годишния доход на компанията, съобщава "Гардиън".

Компанията очакваше, че ваксината ще донесе 15 млрд. долара през 2021 г., а увеличението на очакваните приходи от 73% до 26 млрд. долара вероятно ще е повече, тъй като отчита само поръчки, получени до средата на април, Pfizer очаква да подпише повече договори за още милиарди долари.

Ваксината, разработена с немската компания BioNTech е на цена 39 долара за необходимите две дози в САЩ и около 30 долара в ЕС. Компанията заяви, че вече са генерирали продажби от 3,5 млрд. долара през първите три месеца на тази година и че продажбите, по-добри от очакваното, ще доведат до по-високи печалби.

Новата оценка на продажбите се основава на договори, подписани до момента за доставка на 1,6 милиарда дози в световен мащаб тази година. Фирмата вече доставя в САЩ, Великобритания, ЕС, Япония и Израел, наред с други страни и според съобщенията е близо до подписване на договор с Бразилия за 100 милиона дози. Освен това са сключени сделки с Канада и Израел за снабдяване след тази година.

ЕС наскоро увеличи поръчката си на 600 милиона дози за 27-те държави-членки и очаква да увеличи допълнително. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви миналата седмица, че блокът е близо до най-голямата единична сделка за ваксина Covid досега в световен мащаб, закупувайки до 1,8 млрд. дози до 2023 г. - достатъчно, за да ваксинира 450-милионното население на ЕС за две години.

 ЕК сключва договор за още 1.8 милиарда дози от ваксината на  Pfizer-BioNTech

ЕК сключва договор за още 1.8 милиарда дози от ваксината на Pfizer-BioNTech

Доставките ще са през периода 2021-2023 г...

Ваксината Pfizer Covid-19 е първата, одобрена от здравните регулатори и се основава на преработена информационна РНК - молекулата, която изпраща генетични инструкции от ДНК към производство на протеин на клетката. Това означава, че трябва да се съхранява при свръхниски температури (-70 ° C или -94 ° F), но Pfizer е подал молба за одобрение от регулаторите за съхранение на ваксината в хладилник в продължение на четири седмици и работи върху нова формулировка, която може да се съхранява в хладилник за 10 седмици. През март Pfizer и BioNTech започнаха тестване на ваксината при деца на възраст от шест месеца до 11 години.

Търговският успех на Pfizer е в контраст с AstraZeneca, която разработи коронавирусна ваксина с Оксфордския университет и предлага ваксината с нестопанска цел по време на настоящата пандемия. Миналата седмица AstraZeneca разкри, че е загубила пари от ваксината през първото тримесечие, когато приходите от 224 млн. долара са компенсирани от разходите за разработка. Заплаща се между 4,30 и 10 долара за две дози.

Moderna, американска фирма за биотехнологии, също е тръгнала по търговския път, подобно на Pfizer, таксувайки 30 долара за две дози в САЩ и 36 долара в ЕС. Огромните продажби на ваксини се очаква за първи път са да задвижат фирмата към печалба. През февруари тя оцени приходите на 18 млрд. долара тази година въз основа на поръчките, които има тогава, но заяви, че може да бъде повече ако подпише повече договори.

Pfizer сега очаква да генерира общи приходи между 71 млрд. и 73 млрд. долара тази година - произвежда и лекарства за лечение на други заболявания, включително улцерозен колит, рак на гърдата и простатата - като коронавирусната ваксина е 26 млрд. долара от тази сума.

Израел: Ваксината на Pfizer/BioNTech е ефективна срещу индийския щам

Израел: Ваксината на Pfizer/BioNTech е ефективна срещу индийския щам

Впечатлението е, че ваксината на Pfizer е ефективна срещу него

Преди Pfizer прогнозираше общи годишни приходи до 61 млрд. долара.

Дори и без увеличаването на ваксините, базираната в Ню Йорк компания отбеляза по-силна перспектива за приходи, като заяви, че нейният бизнес се е представил добре като цяло. Отчете общи приходи от $ 14,5 млрд. за първото тримесечие.

Тласъкът на приходите от ваксината Covid бе частично компенсиран от по-високите разходи за научноизследователска и развойна дейност. Нарастването е с 20% през тримесечието на годишна база, главно поради разходите за разработване на ваксина и лечение на Covid-19. Pfizer разделя разходите и маржовете на печалба за ваксината наравно с BioNTech.

"Изключително съм горд от начина, по който започнахме 2021 г., като постигнахме силни финансови резултати през първото тримесечие. Дори като се изключи ръстът, осигурен от BNT162b2, приходите ни нараснаха с 8% в оперативен план ... Освен това постигнахме важни клинични, регулаторни и търговски етапи, като същевременно продължаваме да увеличаваме капацитета си за доставка на спешно необходими дози BNT162b2 на света", коментира Алберт Бурла, изпълнителен директор на Pfizer.

Pfizer може да ваксинира и лица под 15-годишна възраст в САЩ

Pfizer може да ваксинира и лица под 15-годишна възраст в САЩ

До началото на следващата седмица се очаква разрешението