Едно от притесненията е как реагират ваксините срещу нови щамове на коронавируса. "Ройтерс" цитира израелски здравен представител, който съобщи, че Израел е регистрирал 8 случая на щам на коронавируса, установен за първи път в Индия. Представителят вярва, че ваксината на Pfizer/BioNTech е частично ефективна срещу щама.

Миналата седмица в Израел бяха засечени първите 7 случая на индийския щам сред хора, пристигнали от чужбина, които преминават през предварителни тестове, отбелязва Министерството на здравеопазването.

"Впечатлението е, че ваксината на Pfizer е ефективна срещу него, въпреки че е с намалена ефективност", коментира генералният директор на ведомството Хези Леви пред общественото радио Кан. Леви подчерта, че в момента има 8 души в Израел, които са се заразили с новия щам.

Министерството не отговори на молба на "Ройтерс" да представи повече подробности за изследването на индийския вариант. Великобритания и Ирландия също обявиха, че проверяват варианта, след като бе засечен на границите им.

Израел, с население от 9,3 милиона души, напълно е ваксинирал 81% от всички на възраст над 16 г. Коронавирус инфекциите и приетите в болница паднаха рязко.