Ваксината Covid-19 на "Модерна" (Moderna) е безопасна и изглежда ефективна при тинейджъри, съобщи компанията във вторник, съобщава СиЕнЕн. 

При проучване във Фаза 2/3 на 3732 деца на възраст от 12 до 17 години в САЩ, кръвните тестове показват, че ваксината предизвиква имунен отговор, който е еквивалентен на по-ранните открития при възрастни.

Изпитването не е предназначено да разглежда конкретно ефикасността. Първоначалните наблюдения обаче установяват, че нито едно от децата, получили ваксината, не се е разболяло от Covid-19, започвайки 14 дни след втората си доза.

90% ефективност на ваксината на "Модерна" до 6 месеца

90% ефективност на ваксината на "Модерна" до 6 месеца

Ново изследване в разгара на пандемията

Четири от децата, получили плацебо, са с положителен тест за Covid-19, което според Модерна е "в съответствие със 100% ефективност на ваксината." Компанията отбелязва, че все още се събират повече данни.

Компанията също така преглежда колко добре действа ваксината само след една доза. Резултатите предполагат, че ваксината е 93% ефективна след една доза при предотвратяване на леки случаи на Covid-19, включваща само един симптом на коронавирусна болест вместо два или повече симптоми.

Резултатите все още не са рецензирани или официално публикувани.

Компанията заяви, че ваксината се "понася добре" и че не са установени значителни опасения за безопасността. Нежеланите реакции включват главоболие, умора, мускулни болки и студени тръпки след прилагане на втората доза. Понякога се наблюдава и болка на мястото на инжектиране.

Moderna казва, че планира да представи резултатите на Американската администрация по храните и лекарствата в началото на юни, заедно с искане за разрешение за използване на ваксината при юноши.

СЗО разреши ваксината на Moderna за спешна употреба

СЗО разреши ваксината на Moderna за спешна употреба

Това е петата ваксина, получила подобно одобрение

Ваксината Moderna вече е разрешена за употреба при хора на възраст 18 и повече години. След като Moderna поиска от FDA разрешение за спешна употреба на своята ваксина за юноши, агенцията ще прегледа данните, предоставени от компанията, като потенциално се консултира със своите съветници. Ако данните са солидни, FDA ще даде зелена светлина на ваксина, да се използва при по-млади хора.

FDA вече разшири за спешна употреба ваксината Covid-19 на Pfizer/BioNTech, за хора на възраст от 12 до 15 години по-рано този месец. Преди това ваксината бе разрешена за хора на възраст над 16 години.

Тъй като тези ваксини са използвани безопасно при възрастни, експертите по ваксини казват, че това е относително лесен процес. Решението на Pfizer е взето без заседание на независимия консултативен комитет на FDA за ваксини и свързани биологични продукти.

САЩ на път да имунизират и лица над 12-годишна възраст с Pfizer

САЩ на път да имунизират и лица над 12-годишна възраст с Pfizer

Счита се, че и при младежите има огромен COVID риск

Консултативният комитет по имунизационни практики на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ се събра няколко дни по-късно, за да препоръча използването на ваксините на Pfizer при юноши.

Понастоящем и Pfizer, и Moderna тестват ваксините си при по-малки деца на възраст от 6 месеца до 11 години. Тъй като тези възрастови групи може да изискват различни дози, процесът вероятно ще отнеме малко повече време.

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести, наскоро заяви, че децата в начална възраст вероятно няма да бъдат ваксинирани до края на годината.

ЕК сключи договор за още 1,8 млрд. ваксини на Pfizer/BioNTech

ЕК сключи договор за още 1,8 млрд. ваксини на Pfizer/BioNTech

Допълните дози ще се произвеждат в ЕС