Световната здравна организация (СЗО) заяви в петък, че е включила анти-COVID-19 ваксината  Moderna за спешна употреба, предаде АФП. Процедурата помага на страните, които не могат сами да оценят ефективността на ваксината, да имат достъп възможно най-бързо и да позволят на схемата за споделяне на ваксини Covax и други партньори да я разпространяват в по-бедните страни.

Американската ваксина е петата, включена в списъка на СЗО за спешни случаи. Американската администрация по храните и лекарствата издаде разрешение за спешна употреба на ваксината Moderna на 18 декември 2020 г. Разрешително, валидно в целия Европейски съюз, беше предоставено от Европейската агенция по лекарствата на 6 януари 2021 г.

Проучване: Една доза Pfizer и Moderna са с 80% ефективност

Проучване: Една доза Pfizer и Moderna са с 80% ефективност

Две седмици след втората доза ефективността се е увеличила до 90%

СЗО заяви в изявление, че нейната стратегическа консултативна група от експерти по имунизация (SAGE) е установила, че ваксината Moderna има ефективност от 94,1%. Другите ваксини, изброени за спешна употреба от СЗО, са Pfizer; AstraZeneca; Институт за серум в Индия и Янсен. Moderna заяви в четвъртък, че очаква да произведе до три милиарда дози от ваксината си през 2022 г. чрез нови ангажименти за финансиране за увеличаване на предлагането в производствените обекти в Европа и САЩ.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) публикуваха проучване, в което се твърди, че ваксините срещу коронавирус, произведени от Pfizer и Moderna, са 80% ефективни след първата от двете дози. Изследването е проведено между декември и март и в него са участвали почти 4000 здравни работници.

Две седмици след втората доза ефективността на ваксините се е увеличила до 90%.

Испания обмисля да забави втората доза на ваксините на Moderna и Pfizer

Испания обмисля да забави втората доза на ваксините на Moderna и Pfizer

Ще получат втората доза от ваксините на Pfizer и Moderna 8 седмици по-късно