Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) публикуват в понеделник проучване, в което се твърди, че ваксините срещу коронавирус, произведени от Pfizer и Moderna, са 80% ефективни след първата от двете дози. Изследването е проведено между декември и март и в него са участвали почти 4000 здравни работници, съобщава СиЕнБиСи.

Две седмици след втората доза ефективността на ваксините се е увеличила до 90%, установи проучването.

CDC заключи, че ваксините са "ефективни за предотвратяване на инфекция SARS-CoV-2, независимо от състоянието на симптомите, сред пълнолетни в трудоспособна възраст в реални условия" и препоръчва имунизация "за всички отговарящи на условията лица".

ЕМА позволи ваксината на Pfizer/BioNTech да се съхранява в нормален фризер

ЕМА позволи ваксината на Pfizer/BioNTech да се съхранява в нормален фризер

Предишното изискване бе ваксината да се съхранява при ултраниска температура между -80 и -60 градуса

"Разрешените иРНК COVID-19 ваксини са ефективни".

Новите данни на CDC вероятно ще подкрепят аргументите на някои здравни експерти и служители в областта на общественото здраве, че САЩ трябва да приоритизират даването само на една доза от ваксините, преди да преминат към вторите дози, ускорявайки темпото на ваксинации в цялата страна.

Главният медицински съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи многократно е казвал през последните няколко месеца, че САЩ трябва да се придържат към режима с две дози.

"Модерна" започна тестове със следващо поколение ваксина COVID-19

"Модерна" започна тестове със следващо поколение ваксина COVID-19

Новата mRNA-1283 може потенциално да се съхранява в хладилници вместо във фризери