Замърсяването на въздуха в райони на Китай се е повишило до по-високи нива в сравнение с миналата година, след като спадна значително по време на строгата блокада, наложена заради новия коронавирус (COVID-19). Това показва ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Центърът за изследвания на енергията и чистия въздух (CREA), чието седалище е в Хелзинки, уточни, че голямото замърсяване вероятно се дължи на възобновената индустриална активност, след като страната се опитва да възстанови оборотите на икономиката отпреди кризата.

"Има ранни предупредителни знаци, че възстановяването на Китай от кризата с COVID-19 води до влошаване качеството на въздуха", посочват от центъра.

Въпреки че през февруари претърпя значителен спад, нивото на замърсяване е било по-високо през 30-те дни до 8 май в сравнение със същия период на миналата година.

Изглежда, че индустриалната дейност води до ръста на замърсяването, тъй като районите с голям брой фабрики са показали най-голямо увеличение.

Центърът за изследвания на енергията и чистия въздух е анализирал данни от 1500 станции за наблюдение на качеството на въздуха в Китай.