Служители на лабораторията Elisabeth Pharmacon в чешкия град Бърно са открили нерегистрирана досега мутация на коронавируса. Това съобщи в "Туитър" ръководителят на лабораторията, известният в страната епидемиолог Омар Шери.

"Става дума за мутация на така наречения шипов протеин. Това е характерен протеин, който се появява на повърхността на вируса SARS-CoV-2. Именно за неговото противодействие са насочени използваните днес ваксини", пише Шери, цитиран от "Новости".

По думите на експерта новата мутация на коронавируса не е по-опасна от британската мутация, разпространяваща се в страната. Освен това преди две седмици министър-председателят Андрей Бабиш обяви появата в Чехия на първите пациенти с южноафриканската мутация на COVID-19.

Сега в 10-милионна Чехия 173 500 души са заразени с коронавируса, от които 7 300 души са хоспитализирани. От началото на епидемията в страната са се разболели около 1 515 000 души, като 1 315 000 са се възстановили, а 25 800 души починаха.

Наложеното извънредно положение в страната ограничи обществения живот до минимум. Работят само магазини за хранителни стоки и стоки за бита, както и аптеки. Водещите индустриални предприятия продължават дейността си, като всички служители се тестват два пъти седмично. Движението на граждани между области на страната е забранено без основателна причина, комендантски час е в сила от 21 до 5 часа.

Както заяви вчера здравният министър на страната Ян Блатни, благодарение на известно подобрение на епидемиологичната ситуация в страната през последните седмици, кабинетът може да обмисли разхлабване на някои от ограничителните мерки след католическия Великден (2-5 април). По-специално е възможно да се отворят детски градини и да се възобновят учебните занятия в по-долните класове на училищата.