Носенето на маски и ръкавици в градския транспорт на Москва става задължително. Това обяви кметът на руската столица Сергей Собянин в ефира на държавната телевизия "Россия 24".

Градоначалникът обясни, че решението е свързано с премахването на ограниченията, наложени заради епидемията от новия коронавирус, за работата на промишлени предприятия и строителни обекти.

Глобата за нарушителите ще бъде в размер на 4 000 рубли (близо 100 лева). 

Русия с нов рекорден брой новозаразени с коронавирус, вече е пета в света

Русия с нов рекорден брой новозаразени с коронавирус, вече е пета в света

Заразените са общо 177 160 души

"Като даваме възможност на повече хора да работят, ние разбираме, че броят на хората, които се движат в транспорта, ще се увеличи, по един или друг начин, броят на хората, които общуват помежду си, ще се увеличи, това трябва да бъде поне частично компенсирано. Затова въвеждаме допълнителен режим на самоизолация в метрото, по-строги изисквания: задължително е да се носят маски, ръкавици в градския транспорт", подчерта Собянин. 

Кметът изтъкна още, че в Москва има повече заразени с новия коронавирус, отколкото са официално регистрираните.

"Според скрининговите проучвания те са около 2-2,5% от общото население на Москва, като брой - това е около 300 хил. души", посочи кметът.

Също така, според Собянин, броят на хоспитализираните в Москва не се е увеличил. Той подчерта, че днес повече хора са изписани от болници, отколкото са хоспитализирани.

Министърът на културата на Русия с коронавирус

Министърът на културата на Русия с коронавирус

Любимова има леки симптоми и продължава да работи дистанционно, провеждайки срещите си онлайн

"Не искам да мисля за бъдещето, но моето мнение е, че все пак скоро няма да се върнем към пълноценен, 100% реален живот без никакви ограничения. Не исках да казвам това, но все пак трябва да се настройваме за дълъг период, свързан с разпространението на епидемията, опасността от инфекция, опасността от болести и пр. За съжаление, това е реалност. И трябва да гледаме тази реалност директно в лицето и да кажем какво наистина имаме", заключи Собянин.

Към 7 май в Русия официално са регистрирани общо 177 160 заразени с коронавирус, от които 1 625 души са починали, 23 803 са се възстановили.

Официалните данни казват, че в Москва с COVID-19 са заразени 92 676 души, 9 227 са се възстановили, а 905 пациенти са починали.

Русия застана зад Китай в спора със САЩ за Covid-19

Русия застана зад Китай в спора със САЩ за Covid-19

Песков подчерта, че Москва не може да "покаже никаква солидарност" с критиките на САЩ