САЩ грешат с обвиненията без доказателства срещу Китай, че е отговорен за пандемията от коронавирус, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред CNBC.

Докато продължава дебатът за произхода на вируса, Песков подчерта, че Москва не може да "покаже никаква солидарност" с критиките на САЩ по адрес на Китай. Говорителят на Кремъл припомни важността на руско-китайските отношения.

Публикуваме доклад за произхода на Covid-19, разкри Доналд Тръмп

Публикуваме доклад за произхода на Covid-19, разкри Доналд Тръмп

Китай трябваше да информира САЩ за коронавируса

Ние считаме, че не е подходящото време, като се има предвид, че сме някъде в средата на тежка криза, безпрецедентна криза, да се опитваме да обвиняваме международната здравна организация (Световната здравна организация) за всичко или на следващия ден да обвиняваме Китай, обясни Песков.

В неделя държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че има огромни доказателства, че вирусът е излязъл от лаборатория в Ухан.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че Белият дом планира да публикува доклад за теорията, че вирусът е от лаборатория в китайския град.

ЕС подкрепи международно разследване на произхода на епидемията от Covid-19

ЕС подкрепи международно разследване на произхода на епидемията от Covid-19

Страните членки ще участват в подготвянето на проекторезолюция за "независим преглед"

В интервю за National Geographic Фаучи заяви, че няма научни доказателства коронавирусът да е разработен в китайска лаборатория.

Песков предупреди, че подобни обвинения от страна на САЩ са "много, много сериозни" и ако някой ще отправя такива обвинения, "вие трябва да предоставите доказателства".

"Без доказателства ние смятаме, че е погрешно да се атакуват трети страни за това, просто да се каже, по недипломатичен начин", изтъкна Песков.

Иначе говорителят повтори, че Москва желае подобряване на отношенията с Вашингтон.

Междувременно Пекин за пореден път повтори, че вирусът не е излязъл от лаборатория. Правителството на Китай е готово да работи със Световната здравна организация за откриване на причината за епидемията.